Uhićena dva stranca koji su stranim državljanima pomogli u nezakonitom ulasku i kretanju u RH

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/Policija-auto.jpg

Policijski službenici su potvrdili sumnju da su tri osobe državljani Narodne Republike Bangladeša, a četiri osobe državljani Islamske Republike Pakistana, nezakonito ušle u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine preko rijeke Save

Foto: Ilustracija

Provođenjem aktivnosti nadzora državne granice, a sukladno članku 36. Zakona o nadzoru državne granice, policijski službenici za prekogranični kriminalitet Policijske uprave brodsko-posavske, dana 16. svibnja, oko 22 sata, na odmorištu Sredanci, pored autoceste A3, kontrolirali su dva osobna automobila (nacionalnih registracijskih oznaka Republike Slovenije). Jednim automobilom je upravljao 46-godišnji državljanin Republike Crne Gore u kojem su se nalazile dvije osobe (strani državljani), dok je drugim osobnim automobilom upravljao 39-godišnji državljanin Republike Slovenije, a u kojem se nalazilo pet osoba za koje su policajci posumnjali da su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Daljnjim radom i provjerama, potvrđena je sumnja policijskih službenika te je utvrđeno da su tri osobe državljani Narodne Republike Bangladeša, a četiri osobe državljani Islamske Republike Pakistana, nezakonito ušle u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine preko rijeke Save koristeći se gumenim čamcem, a nakon čega su pješačili do navedenog odmorišta po uputama nepoznatih osoba. Prema stranim državljanima se provodi postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Kriminalističkim istraživanjem nad vozačima u dobi od 46 i 39 je utvrđeno da su isti iz koristoljublja sukladno prethodnom dogovoru sa nepoznatim osobama došli iz Republike Slovenije na navedenu lokaciju (16. svibnja, oko 21.45 sati), preuzeli strane državljane te ih automobilima trebali prevesti do Zagreba.       

Policijski službenici protiv 46-godišnjaka i 39-godišnjaka podnose kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazumu.
 
Pogledajte prethodne slučajeve sprječavanja krijumčarenja osoba:

Iz koristoljublja nezakonito prevezao strane državljane preko rijeke Save,

Udružili se u zločinačko udruženje te krijumčarili osobe,

Još jedan stranac spriječen u krijumčarenju osoba,

Policajci na autocesti zaustavili dvojicu muškaraca koji su pokušali prokrijumčariti strane državljane,

Državljanin Republike Češke pokušao prokrijumčariti četiri strana državljana,

Spriječeno krijumčarenje osoba preko graničnog prijelaza Stara Gradiška,

Spriječeno još jedno krijumčarenje osoba,

Uhvaćeni migranti koji su za novac pomagali drugim migrantima u ilegalnim prelascima državne granice,

Spriječen u krijumčarenju osoba u Republiku Hrvatsku i zemlje Europske unije,

Granični policajci dviju policijskih uprava zajedničkom suradnjom spriječili protuzakonit ulazak stranaca u Republiku Hrvatsku,

Izbjegavanje granične kontrole na graničnim prijelazima Slavonski Šamac i Svilaj

Stranica