Iz koristoljublja nezakonito prevezao strane državljane preko rijeke Save

Slika /PU_BP/2022/Granica2022/Granica-zaštita.jpg

Policijski službenici su 20-godišnjaka uz kaznenu prijavu zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela  predali  pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske. 

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Postaje granične policije Stara Gradiška, nadzirući državnu granicu, 12. svibnja, u 5.35 sati, na području Općine Nova Kapela, uočili su i kontrolirali mušku osobu (bez osobnih dokumenata) koja se kretala prema rijeci Savi.  Daljnjim provjerama je utvrđeno da se radi o 20-godišnjem državljaninu Afganistana.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 20-godišnjak sukladno prethodnom dogovoru sa nepoznatim osobama iz koristoljublja, skupinu od nekoliko stranih državljana, istoga dana oko 1 sat, nezakonito prevezao gumenim čamcem preko rijeke Save s teritorija Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske.

Nakon toga je strane državljane pješice odveo do željezničke postaje gdje su isti ušli u vlak, a osumnjičeni se potom namjeravao vratiti u Bosnu i Hercegovinu s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi. Policijski službenici su u Okučanima kontrolirali vlak i putnike i utvrdili da se u istom nalazi devet stranih državljana Afganistana, a koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Policijski službenici su 20-godišnjaka uz kaznenu prijavu zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, predali  pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske. 
 
Prema stranim državljanima će se provesti postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.
 
Dostavljamo poveznice na prethodne slučajeve sprječavanja krijumčarenja osoba:
 
Udružili se u zločinačko udruženje te krijumčarili osobe,

Još jedan stranac spriječen u krijumčarenju osoba,

Policajci na autocesti zaustavili dvojicu muškaraca koji su pokušali prokrijumčariti strane državljane,

Državljanin Republike Češke pokušao prokrijumčariti četiri strana državljana,

Spriječeno krijumčarenje osoba preko graničnog prijelaza Stara Gradiška,

Spriječeno još jedno krijumčarenje osoba,

Uhvaćeni migranti koji su za novac pomagali drugim migrantima u ilegalnim prelascima državne granice,

Spriječen u krijumčarenju osoba u Republiku Hrvatsku i zemlje Europske unije,

Granični policajci dviju policijskih uprava zajedničkom suradnjom spriječili protuzakonit ulazak stranaca u Republiku Hrvatsku,

Izbjegavanje granične kontrole na graničnim prijelazima Slavonski Šamac i Svilaj.

Stranica