Udružili se u zločinačko udruženje te krijumčarili osobe

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/Pano PU BP.PNG

Petorica osumnjičenih su uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili su kriminalističko istraživanje nad petoricom osumnjičenika u dobi od 70, 46, 27, 35 i 36 godina zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

U sklopu aktivnosti na zaštiti državne granice i sprječavanju nezakonitih ulazaka u Republiku Hrvatsku, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske su, 10. svibnja u Slavonskom Brodu u blizini autoceste A3, kontrolirali dva osobna automobila slovenskih nacionalnih registracijskih oznaka i vozače. Jednim automobilom je upravljao 70-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a drugim 46-godišnji državljanin Republike Slovenije. U unutrašnjosti jednog automobila policajci su uočili 5 osoba, a u drugom 4 osobe, sve strane državljane, te su posumnjali u počinjenje kaznenog djela, odnosno krijumčarenja osoba. U blizini su uhitili još tri osobe i to državljane Republike Hrvatske dobi od 27 i 35 godina te državljanina Srbije u dobi od 36 godina koje se dovodi u vezu s počinjenjem kaznenih djela, te su pronašli još pet ilegalnih migranata.

Policijski službenici su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta nad osumnjičenima proveli kriminalističko istraživanje, kojom prilikom je utvrđeno da se u automobilima nalazilo devetero kineskih državljana, koji su gumenim čamcem preko rijeke Save nezakonito prešli državnu granicu iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.

Nadalje se sumnja da su se osumnjičenici iz koristoljublja udružili sa nepoznatim osobama sa područja Bosne i Hercegovine i dogovorili da 14 stranih državljana prevezu sa područja Bosne i Hercegovine na teritorij Republike Hrvatske, odnosno zemlje Europske unije, što su i učinili 10. svibnja.

Petorica osumnjičenih su uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske.

Prema strancima će se provesti postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.

 

Stranica