Izbjegavanje granične kontrole na graničnim prijelazima Slavonski Šamac i Svilaj

Slika /PU_BP/2022/20220722_094211.jpg

Policijski službenici su u tri navrata pronašli osobe u prikolicama teretnih vozila koji su protuzakonito pokušali ući u Republiku Hrvatsku

Foto: Ilustracija

U četvrtak, 2. ožujka oko 20:20, policijski službenici Postaje granične policije Slavonski Šamac su na graničnom prijelazu Svilaj kontrolirali teretno vozilo i prikolicu bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka kojima je upravljao 33-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a kao suvozač nalazio se 27-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine (također vozač kamiona). 

Policijski službenici su,  u suradnji sa djelatnicima carine, izvršili pregled priključnog vozila te su između postavljenog tereta uočili deset osoba (tri ženske i sedam muških osoba). Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da se radi o državljanima Narodne Republike Kine u dobi od 22 do 55 godina, kod kojih su pronađene putne isprave N. R. Kine. Istima je temeljem Zakona o strancima odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku za što su im izdana rješenja o odbijanju ulaska te su vraćeni u Bosnu i Hercegovinu, osim 39-godišnjaka i 35-godišnjaka koji su zadržani zbog daljnjeg kriminalističkog istraživanja.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđeno je da su vozači kamiona za nekoliko tisuća eura trebali državljane N. R. Kine prevesti u Italiju, u svezi čega policijski službenici podnose kaznenu prijavu za kazneno djelo Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog prostora.

Jučer, 3. ožujka su vozači teretnog vozila (33-godišnjak i 27-godišnjak) predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske, a potom su dovedeni sucu istrage koji im je rješenjem odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana. Istog su dana u 16:45 sati predani u zatvor u Požegu.

 ***

Potom je u petak, 3. ožujka oko 2 sata prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Slavonski Šamac kontrolirano teretno vozilo s priključnim vozilom bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 32-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. 

Policijski službenici su u suradnji sa djelatnicima carine izvršili pregled priključnog vozila te su uočili 12 osoba (tri ženske i devet muških osoba). Izvršenim provjerama utvrđeno je da se radi o državljanima Republike Turske, kod kojih su pronađene putne isprave R. Turske. Na temelju Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Republiku Hrvatsku za što su im izdana rješenja o odbijanju ulaska, dok je za 48-godišnjeg državljana R. Turske utvrđeno i da ima zabranu ulaska i boravka na Schengenskom prostoru. Nad 32-godišnjim vozačem teretnog automobila slijedi kriminalističko istraživanje, nakon čega i podnošenje odgovarajućih pismena.

***

I jučer, 3. ožujka oko 20:25 su policijski službenici Postaje granične policije Slavonski Šamac, na graničnom prijelazu Svilaj, kontrolirali teretno vozilo i prikolicu (bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka) i 34-godišnjeg vozača (državljanin Bosne i Hercegovine). 

Policijski službenici su u suradnji sa djelatnicima carine izvršili pregled priključnog vozila te između postavljenog tereta uočili 15 osoba. 

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da se radi o državljanima Republike Turske, kod kojih su pronađene putne isprave R. Turske. S obzirom na to da su zatečeni u pokušaju izbjegavanja granične kontrole, a ne ispunjavaju uvjete ulaska, temeljem Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Republiku Hrvatsku za što su im izdana rješenja o odbijanju ulaska.

Danas, 4. ožujka je provedeno kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjim vozačem kamiona te je utvrđeno da je za ranije dogovoreni novčani iznos trebao prevesti državljane R. Turske do teritorija Republike Hrvatske. 

Policijski službenici protiv osumnjičenika podnose kaznenu prijavu za kazneno djelo Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog prostora.

Pogledajte informaciju - Granični policajci pomogli stranim državljanima, te ih doveli na sigurno i suho, te informaciju - Pronalazak dva mrtva tijela nepoznatih osoba.
 

Stranica