Uhvaćen u krijumčarenju osoba

Slika /PU_BP/2023/Granica2023/Pomaganje stranim državljanima.jpg

Policijski službenici su kriminalističkim istraživanjem nad 23-godišnjakom (državljaninom Afganistana), koji je upravljao čamcem potvrdili sumnju u počinjenje kaznenog djela Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave Brodsko-posavske ponovno su spriječili krijumčarenje osoba preko rijeke Save iz Bosne i Hercegovine u Republiku Hrvatsku.
 
Naime, sinoć, oko 21.30 sati, na području Općine Vrbje, policijski službenici Interventne jedinice policije su prilikom nadzora državne granice na rijeci Savi uočili gumeni čamac u kojem se nalazilo osam nepoznatih muških osoba, a koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.
Po pristanku čamca, a kada su ugledali policijske službenike, dvije osobe koje su upravljale čamcem dale su se u bijeg. Jedna osoba se udaljila plivajući preko rijeke Save u smjeru  Bosne i Hercegovine, dok je druga osoba uhvaćena i privedena u Postaju granične policije Stara Gradiška.
 
Utvrđeno je da se radi o državljanima Afganistana. Policijski službenici su kriminalističkim istraživanjem nad 23-godišnjakom (državljaninom Afganistana), koji je upravljao čamcem potvrdili sumnju u počinjenje kaznenog djela Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma te će isti uz kaznenu prijavu biti predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske. 
 
Prema stranim državljanima kojima je isti pomogao u nezakonitom prelasku državne granice, provesti će se postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.
 
Prethodni slučajevi sprječavanja krijumčarenja osoba:

Spriječeni novi slučajevi krijumčarenja osoba (gov.hr),

Spriječeno još jedno krijumčarenje osoba (gov.hr),

Uhvaćeni migranti koji su za novac pomagali drugim migrantima u ilegalnim prelascima državne granice (gov.hr),

Spriječen u krijumčarenju osoba u Republiku Hrvatsku i zemlje Europske unije (gov.hr),

Granični policajci dviju policijskih uprava zajedničkom suradnjom spriječili protuzakonit ulazak stranaca u Republiku Hrvatsku (gov.hr),

Izbjegavanje granične kontrole na graničnim prijelazima Slavonski Šamac i Svilaj (gov.hr).

Stranica