U dva slučaja spriječeno krijumčarenje stranih državljana

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/Granična_policija.jpg

Osumnjičeni je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske su tijekom nadzora državne granice spriječili krijumčarenje osoba i uhitili jednu osobu, dok je druga osoba koja se sumnjiči za počinjenje kaznenog djela iz čl. 326 Kaznenog zakona i prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama u bijegu.

Naime, 2. lipnja u jutarnjim satima u Vrbovi je došlo do prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. Nakon prometne nesreće vozač teretnog automobila sisačkih registarskih oznaka, koji je udario u vozilo ispred sebe, a kojim je upravljao 23-godišnjak, udaljio se s mjesta događaja kao i osobe koje su se nalazile u unutrašnjosti teretnog vozila. 
Policijski službenici su ubrzo pronašli osobe te utvrdili da se radi o stranim državljanima koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku, dok za nepoznatim vozačem nastavljaju traganje te daljnje kriminalističko istraživanje. 
U ovoj prometnoj nesreći lakše je ozlijeđeno pet osoba (23-godišnji vozač, 20-godišnja suvozačica iz osobnog automobila te troje stranih državljana iz teretnog automobila) kojima je pružena liječnička pomoć.
 
Istoga dana u poslijepodnevnim satima policijski službenici su kontrolirali kombi vozilo slovačkih nacionalnih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 29-godišnjak (državljanin Republike Hrvatske).
Kriminalističkim istraživanjem je potvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. Naime, osumnjičeni je sukladno prethodnom dogovoru s nepoznatim osobama iz koristoljublja, namjeravao strane državljane, koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku prevesti u unutrašnjost Republike Hrvatske.
Osumnjičeni je uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje navedenog kaznenog djela predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske, dok je prema stranim državljanima postupano sukladno Zakonu o strancima i Zakonu o privremenoj i međunarodnoj zaštiti. 


Prethodno objavljene vijesti:

Pokušali prokrijumčariti strane državljane, no policija ih spriječila,

Uhićeno troje krijumčara,

Uhićen još jedan krijumčar,

Četvorica pokušala prokrijumčariti osobe, no policija ih spriječila u naumu,

Spriječeno pet slučajeva krijumčarenja stranih državljana,

Krijumčar pokušao pobjeći, no policajci su bili brži

 Stranica