Spašeni životi promrzlim osobama kojima se probušio čamac te su se našle u hladnoj rijeci Savi

Slika /PU_BP/Granica2019/Granica,plovilo.JPG

Ponovno apeliramo na osobe koje pokušavaju nezakonito ući u Republiku Hrvatsku ili osobe koje im u tome pomažu ili ih potiču, da to ne čine, jer se tako izlažu izravnoj opasnosti od utapanja

Foto: PU brodsko-posavska

Jučer, 17. prosinca oko 18 sati, u Postaji granične policije Stara Gradiška, zaprimljena je dojava da se u rijeci Savi, u blizini Davora, nalaze osobe kojima je potrebna pomoć.

Na mjesto događaja su odmah upućeni policijski službenici sa službenim plovilima, koji su utvrdili da se radi o 10 muških osoba stranih državljana, koji su nezakonito čamcem prešli državnu granicu. Po prelasku rijeke Save stranci su došli u poplavljeni dio 50-tak metara od korita rijeke gdje im se probušio čamac pa su ostali zarobljeni u hladnoj vodi. 

Policijski službenici su angažirali pripadnike HGSS-a koji su pomogli policijskim službenicima izvući promrzle osobe iz vode do službenih plovila, a kojima su prevezeni na suho i sigurno.

U pomoći su sudjelovali i djelatnici Hitne medicinske pomoći Nova Gradiška, koji su stranim državljanima u Davoru pružili hitnu medicinsku pomoć te je utvrđeno da je osam osoba zdravo i sposobno za daljnji postupak u policiji, a dvije osobe su odvezene na daljnje liječenje u bolnicu u Novoj Gradiški. I ovaj put policijski službenici su promrzlim osobama u suradnji sa djelatnicima Hrvatskog crvenog križa osigurali suhu odjeću i obuću.  

Nastavlja se daljnji rad policijskih službenika sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu.
 
Podsjećamo na opasnost ovakvih nezakonitih ulazaka u Republiku Hrvatsku posebice čamcima, koji se lako mogu probušiti kao što je to bio ovaj slučaj, ili čak prevrnuti na sredini rijeke Save koja je puna virova i drvenih trupaca (i slično), te su moguće velike tragedije.  

Ponovno apeliramo na osobe koje pokušavaju nezakonito ući u Republiku Hrvatsku ili osobe koje im u tome pomažu ili ih potiču, da to ne čine, jer se tako izlažu izravnoj opasnosti od utapanja te također čine prekršaj, odnosno kazneno djelo za koje će biti sankcionirani.  

I ovom akcijom spašavanja osoba od mogućeg utapanja u hladnoj rijeci Savi, policijski službenici i druge žurne službe pokazale su zajedništvo i nesebičnu spremnost pomoći osobama.
 
Prethodni slučajevi spašavanja osoba:

Brodsko-posavski policajci spasili promrzlih šest osoba

Policijski službenik spasio stranog državljanina iz nabujale rijeke

Policijski službenici ponovno spašavali migrante iz rijeke Save

Policijski službenici spasili migrante iz nabujale rijeke Save

Građani i policajci spasili četiri osobe iz nabujale rijeke Save

Policajci pomogli migrantima
 


 

Stranica