Brodsko-posavski policajci spasili promrzlih šest osoba

Slika /PU_BP/2022/Granica2022/foto.migranti.jpg

Policijski službenici su osobe prevezli u policijsku postaju, osigurali im hranu i tople napitke te  kontaktirali djelatnike Hrvatskog crvenog križa Nova Gradiška kako bi im osigurali  suhu odjeću i obuću

Foto: PU brodsko-posavska

Noćas iza 22 sata su policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske Postaje granične policije Stara Gradiška ponovno su spašavali strane državljane. 
Naime, nakon zaprimljene informacije kojom je ujedno zatražena pomoć za spašavanje osoba iz rijeke Save u šumskom predjelu Radinje (najbliže mjesto Siče), policijski službenici su odmah uputili službeno plovilo te angažirali i druge žurne službe.

Policijski službenici su u poplavljenom i nepristupačnom terenu oko 200 metara od rijeke Save uočili šest muških osoba kojima su pomogli da se iz vode popnu na službeno policijsko plovilo te ih odvezli na sigurno do mjesta Davor. Muškarci su bili umorni, iznemogli i promrzli. Djelatnici Hitne medicinske pomoći Nova Gradiška, koji su već stigli u Davor, pružili su im adekvatnu pomoć, pregledali ih i konstatirali da su zdravi. 
Policijski službenici su ih potom prevezli u policijsku postaju, osigurali im hranu i tople napitke te  kontaktirali djelatnike Hrvatskog crvenog križa Nova Gradiška kako bi im osigurali  suhu odjeću i obuću.

Daljnjim radom policijskih službenika utvrđeno je da se radi o šest muških osoba, prema njihovim izjavama državljanima Afganistana, koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Policija nastavlja  daljnji rad sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu.

Napominjemo kako su ovakvi nezakoniti prelasci državne granice vrlo rizični, posebice jer je rijeka Sava nabujala i dobrim dijelom poplavila okolno nizinsko područje te predstavlja stvarnu opasnost po život osoba.

Stoga apeliramo na osobe koje pokušavaju nezakonito ući u Republiku Hrvatsku da to ne čine, jer tako dovode u opasnost svoj život i zdravlje, kao i živote i zdravlje članova svoje obitelji. Policija je uvijek spremna pomoći, ali brinemo da se zbog pogoršanih zimskih uvjeta mogu dogoditi vrlo teške posljedice kod pokušaja preplivavanja, odnosno prelaska preko rijeke Save.

Također apeliramo i na aktiviste i nevladine organizacije koji nas često obavještavaju o točnim koordinatama migranata koji se nađu u opasnosti, da upozore migrantsku populaciju na opasnosti kojima se mogu izložiti poglavito sada u zimskim mjesecima.

Ovo je samo jedna u nizu akcija spašavanja osoba brodsko-posavskih policajaca. 
Prethodne slučajeve spašavanja osoba možete pogledati na web stranici Policijske uprave brodsko-posavske: Policijski službenik spasio stranog državljanina iz nabujale rijeke.

Stranica