Policijski službenici spasili migrante iz nabujale rijeke Save

  • Slika /PU_BP/2022/Granica2022/spašeni migranti2.jpg
  • Slika

Brojni migranti i dalje pokušavaju nezakonito ući u Republiku Hrvatsku, pa tako i EU, a često traže pomoć krijumčara koji ih većinom dovode do rijeke Save i pokazuju opasan put preko rijeke s raznim improviziranim plutajućim pomagalima

Foto: PU brodsko-posavska

Policijski službenici Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice, sinoć (7. listopada), u 18.30, uz obalu rijeke Save, u blizini Mačkovca, začuli su pozive u pomoć na engleskom jeziku. Potom su na suhom dijelu otočića, udaljenom oko 20-tak metara od obale rijeke Save uočili 6 muških osoba, upozorivši da na suhom ostanu čekati. No, tri osobe su ušle u rijeku i započele plivati prema policijskim službenicima, a zbog udaljenosti, dubine vode i iznemoglosti uhvatili su se za plutajuće deblo. Policijski službenici su odmah ušli u vodu, pritekli im u pomoć i izvukli na suhi dio obale, upozorivši preostale tri osobe da ne ulaze u vodu te su po iste do suhog otočića došli službenim plovilom. Sve osobe su zbrinute te su ih u 19.50 sati preuzeli policijski službenici Postaje granične policije Stara Gradiška. U tijeku je utvrđivanje identiteta osoba te postupanje sukladno Zakonu o strancima. 

Brodsko-posavski policajci su uvijek spremni pomoći ljudima u nevolji, te su i ranije pomagali migrantima. Tako su, dana 18. kolovoza, oko 8 sati, u blizini Ljupine uočili skupinu od 23 migranta. Nekoliko osoba se nije osjećalo dobro te su im policijski službenici pomogli i odmah kontaktirali Hitnu medicinsku službu, koja ih je zbrinula u bolnici u Novoj Gradiški. Naime, radilo se o alergijskim reakcijama kod pet osoba (2 djece i 3 žene) te im je bila neophodna žurna liječnička intervencija, dok su se naknadno još tri osobe požalile na bolove i također prevezene na liječenje.
 
U drugom slučaju, priskočili su u pomoć skupini migranata od 13 osoba, u šumskom predjelu Radinje (objava na web stranici Policijske uprave brodsko-posavske 2.7.2020. “Policajci pomogli migrantima“), koji su bili iscrpljeni i gladni, te pomogli trudnici i ženi koja je nedavno rodila. Iste su sa novorođenčetom, u zajedničkoj suradnji policije sa zdravstvenim djelatnicima liječnički zbrinuli, a ostalima su osigurali prehranu i napitke, te osnovne higijenske potrepštine.

Također su u ožujku ove godine spasili stranog državljanina od sigurne smrti u nabujaloj i hirovitoj rijeci Savi. Naime, u ožujku, ove godine granični policajci su oko 20.30 sati, začuli zapomaganje i uočili osobu koja je pokušavala preplivati rijeku Savu. Odmah su joj priskočili u pomoć, izvukli na službeno plovilo i utoplili do dolaska Hitne pomoći.

Brojni migranti i dalje pokušavaju nezakonito ući u Republiku Hrvatsku, pa tako i EU, a često traže pomoć krijumčara koji ih većinom dovode do rijeke Save i pokazuju opasan put preko rijeke s raznim improviziranim plutajućim pomagalima. Takvi nezakoniti prelasci preko hirovite i nabujale rijeke su vrlo opasni, a migranti tako dovode u opasnost život i zdravlje i sebe i svoje obitelji.

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, sukladno zakonskim odredbama i dalje nadziru i štite državnu granicu, sprječavaju nezakonite migracije te štite nepovredivost državne granice Republike Hrvatske koja je ujedno i vanjska granica Europske unije.

Stranica