Policija zaustavila krijumčare

Slika /PU_BP/2024/Granica2024/Sl.plovilo-Sava1.jpg

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su osumnjičeni po prethodnom dogovoru sa nepoznatim osobama, iz koristoljublja u vozila primili, odnosno namjeravali primiti strane državljane koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku

Foto: ilustracija
 

Dana 21. lipnja, oko 23 sata, na autocesti A3, na slavonsko-brodskom području, kontroliran je teretni automobil talijanskih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 46-godišnji talijanski državljanin. U unutrašnjosti tovarnog prostora uočeno je više stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Policijski službenici su uhitili 46-godišnjaka zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela iz čl. 326 Kaznenog zakona Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma. 

U poslijepodnevnim satima, dana 22. lipnja, zapadno od Slavonskog Broda policajci su kontrolirali osobni automobil njemačkih nacionalnih registracijskih oznaka kojim je upravljao 43-godišnji rumunjski državljanin. U blizini automobila je uočeno više stranih državljana koji su također nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su osumnjičeni 46-godišnjak i 43-godišnjak po prethodnom dogovoru sa nepoznatim osobama, iz koristoljublja u vozila primili, odnosno namjeravali primiti strane državljane koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku u namjeri da ih prevezu u unutrašnjost Republike Hrvatske.

Policijski službenici su osumnjičene uz kaznene prijave predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske.

Nadalje, dana 23. lipnja, u noćnim satima, na ulazu na autocestu A3 sa državne ceste D49, kontroliran je skup vozila (portugalskih nacionalnih registracijskih oznaka) kojim je upravljao 49-godišnji rumunjski državljanin. U unutrašnjosti priključnog vozila uočeno je više stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Nastavlja se daljnji rad policijskih službenika i kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakom na okolnosti počinjenja kaznenog djela iz čl. 326 Kaznenog zakona, a nakon kojega slijede odgovarajuća pismena nadležnom sudu.

Prema stranim državljanima je proveden postupak sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakona o strancima.

Prethodno objavljene vijesti:

Uhićeno više krijumčara, dvojica dojavljivala o lokacijama policije, ali policijsku ophodnju nisu uspjeli zaobići

Prevozili strance koji su nezakonito ušli u RH

Uhićena i spriječena u naumu da preveze strane državljane

Prevozili strane državljane

Spriječena nova krijumčarenja, uhićeno šest krijumčara

Privedena i uhićena još četvorica krijumčara 


I dalje pojačani policijski nadzori

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske su obavljajući svakodnevne policijske zadaće na sprječavanju raznih vrsta i oblika kriminaliteta, dana 21. lipnja, u poslijepodnevnim satima, 15-tak kilometara od Slavonskog Broda kontrolirali su kamper poljskih nacionalnih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 31-godišnjak, a s kojim se u svojstvu putnika nalazio 28-godišnjak (obojica ukrajinski državljani).

Zbog sumnje u tehničku ispravnost automobila izvršen je izvanredni tehnički pregled, kojom prilikom je utvrđeno više većih tehničkih nedostataka te je vozilo isključeno iz prometa, a vozaču je uručen obavezni prekršajni nalog. Zbog sumnje u zakonitost boravka provedeno kriminalističko istraživanje kojim je potvrđena sumnja da 31-godišnjak ima zabranu ulaska u Republiku Hrvatsku, a 28-godišnjak nije kratkotrajni boravak koristio u namjeravanu svrhu. Prema obojici je postupano sukladno odredbama Zakona o strancima. 



Stranica