Prevozili strane državljane

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/IJP.png

Krijumčari se namjeravali novčano okoristiti, ali im policija osujetila plan

Foto: Ilustracija

Nadzirući državnu granicu policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske su ponovno spriječili dva slučaja krijumčarenja osoba i uhitili dvojicu krijumčara, koji su se namjeravali novčano okoristiti.
 
Dana 11. lipnja, u jutarnjim satima, na  cesti D7 na području Općine Velika Kopanica policijski službenici uočili su osobno vozilo talijanskih nacionalnih registracijskih oznaka u činjenju prometnih prekršaja, a koji je zaustavljen u blizini naplatne postaje nakon što je oštetio rampu.
 
Po zaustavljanju iz vozila je izašao muškarac koji se dao u bijeg trčeći, no policijski službenici su pretražili teren te ga ubrzo pronašli skrivenog u kanalu. Utvrđeno je da se radi o 26-godišnjem sirijskom državljaninu.
 
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 26-godišnjak sukladno prethodnom dogovoru sa nepoznatom osobom, namjeravajući se novčano okoristiti, u vozilo primio više stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku, s ciljem prijevoza do granice sa Republikom Slovenijom.
 
Dana 12. lipnja na području Pu brodsko-posavske u jutarnjim satima policijski službenici kontrolirali su kombi vozilo njemačkih nacionalnih oznaka, kojim je upravljao 46-godišnji francuski državljanin.
 
U tovarnom prostoru koji nije namijenjen za prijevoz osoba nalazilo se više stranih državljana.
 
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 46-godišnjak, također iz koristoljublja, prema ranijem dogovoru sa nepoznatom osobom u kombi vozilo primio više stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku s ciljem prijevoza u unutrašnjost Republike Hrvatske.
 
Nakon dovršenih kriminalističkih istraživanja osumnjičeni sirijski i francuski državljani su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske, a zbog počinjenih prekršaja prema njima je postupano i sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.
 
 
Vozač prouzrokovao prometnu nesreću pa pobjegao
 
Na autocesti A3, u blizini Oriovca, dana 12. lipnja, oko 12,50 sati, dogodila se prometna nesreća u kojoj nije bilo ozlijeđenih osoba.
 
Naime, vozač kombi vozila mađarskih registracijskih oznaka je sletio s kolnika na travnatu površinu, udarivši u zaštitnu ogradu te se vozilo zaustavilo u kanalu.
 
Nepoznati vozač je nakon toga napustio mjesto događaja te pobjegao. U tovarnom prostoru kombi vozila se nalazilo više stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.
 
Policijski službenici nastavljaju daljnji rad i kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska osobe koja je upravljala navedenim kombi vozilom.
 
 
 
Upozorenje osobama - krijumčari koriste njihovu tešku situaciju
 
Osobe koje nezakonito ulaze u Republiku Hrvatsku, uglavnom to čine prelazeći u gumenim čamcima preko nabujale rijeke Save, koja je puna virova i naplavina (balvana i granja), dok krijumčari koriste njihovu tešku situaciju nastojeći se novčano okoristiti. Također, krijumčari ne brinu za živote osoba koje prevoze, te ih smještaju u prtljažnike i tovarne prostore koji nisu namijenjeni prijevozu osoba te nisu isključene mogućnosti nastanka prometnih nesreća i stradavanja osoba. Kako bi se izbjegli slučajevi činjenja kaznenih djela i prekršaja upozoravamo osobe da to ne čine jer riskiraju svoje živote, te živote članova svojih obitelji, a posebice djece, ali i kaznene sankcije.
 
Događaju se i slučajevi kada osumnjičene osobe upravljaju tehnički neispravnim automobilima kao što je to bilo u niže navedenom slučaju.
 
Dana 12. lipnja, u noćnim satima, istočno od Slavonskog Broda, policijski službenici su kontrolirali dva osobna automobila i to: osobni automobil njemačkih nacionalnih oznaka i broja, kojim je upravljao 20-godišnjak u kojem se kao putnik nalazio 38-godišnjak (obojica rumunjski državljani), te osobni automobil rumunjskih nacionalnih registracijskim oznaka, kojim je upravljao 29-godišnjak, dok se sa istim kao putnik nalazio 44-godišnjak (također obojica rumunjski državljani). Zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 326 Kaznenog zakona, sva četvorica su istoga dana privedeni u policijsku postaju te policijski službenici nastavljaju daljnji rad i kriminalističko istraživanje.
 
Nadalje, policijski službenici su osobne automobile podvrgnuli izvanrednom tehničkom pregledu, kojom prilikom su u nadležnim stanicama za tehnički pregled utvrđene teže tehničke neispravnosti i opasni nedostaci (uređaj za kočenje, zglobovi, uređaj za upravljanje i dr.). Dakle, automobili kojim su navedeni upravljali su tehnički neispravni, te su sa istih skinute registracijske pločice, a vozači prekršajno sankcionirani.
 
Prema stranim državljanima je proveden postupak sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakona o strancima.
 

Prethodno objavljene vijesti:
 

Spriječena nova krijumčarenja, uhićeno šest krijumčara

Privedena i uhićena još četvorica krijumčara

Iz koristoljublja pomagao stranoj državljanki u nezakonitom prelasku, tranzitu i nezakonitom boravku u RH

Pokušali „zaraditi“ činjenjem kaznenog djela i prekršaja u čemu su ih policajci spriječili

U dva slučaja spriječeno krijumčarenje stranih državljana

Pokušali prokrijumčariti strane državljane, no policija ih spriječila



Stranica