Prevozili strance koji su nezakonito ušli u RH

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/policijski_auto_02.jpg

Policijski službenici su osumnjičene uz kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma predali pritvorskom nadzorniku

Foto: ilustracija
 

Obavljajući zadaće nadzora državne granice i sprječavanja krijumčarenja osoba, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske su ponovno spriječili krijumčarenja osoba te uhitili krijumčare. 

U petak, 14. lipnja, u poslijepodnevnim i noćnim satima, prilikom nadzora na autocesti A3, te širem području Slavonskog Broda, kontroliran je osobni automobil zagrebačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 38-godišnji rumunjski državljanin te teretni automobil poljskih nacionalnih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 32-godišnjak, dok se kao suvozač sa istim nalazio 29-godišnjak (obojica poljski državljani).  

Također je kontroliran i osobni automobil austrijskih nacionalnih registracijskih pločica, kojim je upravljao 38-godišnji egipatski državljanin s kojim se u automobilu nalazio strani državljanin koji je nezakonito ušao u Republiku Hrvatsku. Zbog počinjenih prekršaja prema obojici je proveden postupak sukladno odredbama Zakona o strancima. 

Nadalje, u subotu 15. lipnja, u noćnim satima 20-tak kilometara zapadno od Slavonskog Broda, kontroliran je teretni automobil rumunjskih nacionalnih registracijskih oznaka kojim je upravljao 36-godišnjak, dok se sa istim kao suvozač nalazio 18-godišnjak (obojica rumunjski državljani). Naime, vozač je prethodno prouzrokovao prometnu nesreću u kojoj nije bilo ozlijeđenih osoba, a vozač se nakon prometne nesreće dao u bijeg, no policijski službenici su ga ubrzo uhitili. U tovarnom prostoru teretnog automobila nalazilo se više stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. 

Kriminalističkim istraživanjem nad pet osoba u dobi od 38, 32, 29, 36 i 18, potvrđena je sumnja da su isti u namjeri da se nepripadno imovinski okoriste, sukladno prethodnom dogovoru s nepoznatim osobama primili u automobile strane državljane koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku, namjeravajući ih prevesti u unutrašnjost Republike Hrvatske, odnosno do Zagreba. Vozači automobila su prekršajno prijavljeni zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.   

Policijski službenici su osumnjičene uz kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske.  

Prema stranim državljanima je proveden postupak sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakona o strancima.

Prethodno objavljene vijesti:

Uhićena i spriječena u naumu da preveze strane državljane

Prevozili strane državljane

Spriječena nova krijumčarenja, uhićeno šest krijumčara

Privedena i uhićena još četvorica krijumčara

Iz koristoljublja pomagao stranoj državljanki u nezakonitom prelasku, tranzitu i nezakonitom boravku u RH



Stranica