Biometrijske putovnice

Slika PU_BP/IMG_0381-upr.poslovi.jpg
Foto: PU brodsko-posavska

Od 18. siječnja (ponedjeljak) građani će moći u svim policijskim upravama, odnosno policijskim postajama koje obavljaju upravne poslove, bez obzira na mjesto prebivališta, podnijeti zahtjev za izdavanjem nove putne isprave – biometrijske putovnice, koja je uvedena sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana („Narodne Novine“ broj 74/09.).
 
Zahtjev se podnosi usmeno, a pri podnošenju zahtjeva građani moraju priložiti jednu fotografiju specijalno izrađenu za izradu biometrijske putovnice (35 x 45 mm) i dati otiske dva prsta (lijevog i desnog kažiprsta) skeniranjem na posebnim uređajima. Također ponijeti staru putnu ispravu.
 
Za maloljetnu djecu, zahtjev podnosi zakonski zastupnik, dok djeca starija od 12 godina moraju biti nazočna radi potpisa.
 
Iznos naknade izrade propisan je Pravilnikom o utvrđivanju cijene putovnice i putnog lista („Narodne Novine“ broj 4/10.) i iznosi 320 kuna u redovnom postupku. Uz sve navedeno se prilaže i 70 kuna upravne pristojbe. Rok uručenja izrađene putovnice je 30 dana od dana podnošenja zahtjeva.
 
Iznos naknade biometrijske putovnice u žurnom postupku iznosi 410 kuna, te je potrebno priložiti i 220 upravne pristojbe, a žurni postupak se provodi u Policijskoj upravi Zagrebačkoj.
 


Stranica