Prijevare u gospodarskom poslovanju

Slika PU_BP/IMG_0761-uhićen1.jpg

Tijekom jučerašnjeg dana dovršena su kriminalistička istraživanja nad tri osobe, zbog osnova sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju.


Foto: 
Ilustracija 
 
Dana 25. studenoga dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 48-godišnjakom sa novogradiškog područja, zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju. Utvrđeno je da je početkom godine sklopio ugovor sa 57-godišnjim vlasnikom obrta o kreditiranju sjetve raznih poljoprivrednih kultura, preuzevši repromaterijal u iznosu iznad 200 tisuća kuna. Obzirom da nije postupio po ugovoru, po kojemu je imao obvezu isporuke uroda vlasniku obrta, to je učinio samo djelomično, dakle doveo je vlasnika obrta u zabludu, te je ostao dug u iznosu iznad 170 tisuća kuna nepodmiren vlasniku obrta.
Protiv 48-godišnjaka slijedi dostavljanje posebnog izvješća nadležnom državnom odvjetništvu Nova Gradiška zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela prijevare u gospodarskom poslovanju.
 
Dana 25. studenoga dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 25-godišnjakom kojim je potvrđena osnovana sumnja da je počinio kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju. On je u svojstvu rukovoditelja jedne tvrtke iz Slavonskog Broda s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi u iznosu iznad 900 tisuća kuna koristio krivotvorene ulazne račune tvrtke iz Požege i na takav način obmanuo Poreznu upravu u vjerodostojnost zahtjeva za povrat poreza na dodanu vrijednost. Također je utvrđeno da je 30-godišnja zaposlenica iz Osijeka koja je vodila poslovne knjige, pomogla 25-godišnjaku u dijelu stjecanja protupravne imovinske koristi, stavivši mu na raspolaganje poslovne knjige druge tvrtke, preko kojih je on evidentirao krivotvorene ulazne račune.
U konzultaciji sa državnim odvjetništvom protiv 25-godišnjaka i 30-godišnjakinje slijedi podnošenje posebnog izvješća kao dopuna kaznenoj prijavi zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo prijevare u gospodarskom poslovanju.
 


Stranica