Najava: Akcija "Dječja sjedalica"

Dana 28. listopada policijski službenici Postaje prometne policije provesti će preventivnu akciju pod nazivom „Dječja sjedalica“ s ciljem apeliranja na roditelje u vezi korištenja dječjih sjedalica kako bi na taj način povećali sigurnost djece u prometu.

Sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama od dana 17. lipnja 2008. godine, sva djeca u dobi do 12 godina koja se prevoze u motornim vozilima moraju biti na stražnjim sjedalima i vezana na propisan način, kao i djeca u dobi do pet godina u posebnoj auto sjedalici, također vezana na propisan način.
 
Dječje sjedalice dizajnirane su tako da pruže djetetu optimalnu zaštitu u vozilu u trenutku nesreće, ovisno o fazi njegova tjelesnog razvoja. Ispravno postavljene dječje sjedalice smanjuju rizik smrtnog stradanja dojenčadi u prometnim nesrećama 71 posto te male djece 54 posto. One također smanjuju potrebu za bolničkim liječenjem djeteta zbog ozljeda nastalih u nesreći 67 posto (izvor podataka je Udruga „RODA“). Odgovornost je svakog roditelja učiniti sve kako bi zaštitio svoje dijete. Nevezanje djeteta u primjerenu auto sjedalicu tijekom vožnje svjesno je riskiranje djetetova zdravlja i života te kao takvo neopravdano i posve neprihvatljivo.  
 
Akcija će biti provedena ispred dječjeg vrtića „Pčelica“ u Borovskoj ulici 5 u Slavonskom Brodu, u vremenu od 7 do 8,30 sati te ispred dječjeg vrtića „Stribor“ u Ulici Dr. Mile Budaka bb u Slavonskom Brodu u vremenu od 14,30 do 15,30 sati. Započet će ujutro u 7,30 sati kada roditelji dovoze djecu u vrtić, a završiti u 15,30 sati kada roditelji dolaze po djecu u vrtić. Policijski službenici će prilaziti vozilima kojima roditelji dovoze/odvoze djecu u dječji vrtić, kojom prilikom će im uručivati propagandne brošure i pojašnjavati važnost korištenja dječjih sjedalica i kako je pravilno fiksirati.
 
Svi predstavnici medija su pozvani da se uključe i medijski poprate ovu našu akciju.                                   


Stranica