Vlada usvojila izmjene koje se odnose na valjanost isprava građana u vrijeme epidemije

Slika /PU_BP/COVID-19/ministar D.B..jpg

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana te Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana te ih uputila Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku.

Foto: MUP RH

Dana, 2. travnja 2020. godine, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je 222. sjednica Vlade Republike Hrvatske. S ciljem smanjivanja socijalnih kontakata u trenutnoj situaciji te smanjivanja potrebe kontakata sa službenim osobama u policijskim upravama i postajama, vezano uz suzbijanje širenja koronavirusa, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović obrazložio je Nacrte prijedloga zakona o dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Ministar Božinović podsjetio je kako je samo u 2019. godini u policijskim upravama i postajama izdano 565 524 osobnih iskaznica i 284 559 vozačkih dozvola.
„Izmjenom Zakona o osobnoj iskaznici predlaže se da se građanima u situaciji nastaloj zbog epidemije bolesti COVID-19, omogući korištenje ranije izdane osobne iskaznice, koja bi se smatrala valjanom najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije te bi im se omogućilo u istom roku i preuzimanje izdanih osobnih iskaznica“, objasnio je ministar.

Što se tiče Zakona o sigurnosti prometa na cestama predlaže se da vozači za vrijeme trajanja epidemije, a najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije ne moraju podnositi zahtjev za izdavanje nove vozačke dozvole zbog prestanka važenja ranije izdane vozačke dozvole. Ranije izdana vozačka dozvola smatrala bi se valjanom najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije te se predlaže da se omogući građanima i da pojedine radnje koje su dužni učiniti u određenom roku, kao što su odjava vozila kojeg privremeno ili trajno neće koristiti, preuzimanje izrađene vozačke dozvole, obavljanje izvanrednog nadzornog pregleda i dr. mogu poduzeti također najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije.

Prijedlogom spomenutih dopuna nije obuhvaćen tehnički aspekt vozila, odnosno ispitivanje tehničke ispravnosti vozila i registracija vozila, koje će građani i gospodarski subjekti i dalje obavljati u propisanim rokovima iz razloga sigurnosti prometa na cestama, odnosno nastojanja da u prometu sudjeluju tehnički pregledana i ispravna vozila.
Ministar Božinović najavio je i dopune Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana: „ Omogućilo bi se vlasnicima oružja korištenje ranije izdanih oružnih listova koji bi se smatrali valjanim najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije kao i da određene radnje koje su dužni poduzeti u rokovima propisanim zakonom, kao što su podnošenje zahtjeva za izdavanje oružnog lista za nabavljeno oružje, dostavljanje uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti ili isprave da raspolažu tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja i poznavanja propisa koji se odnose na posjedovanje oružja i sl., poduzmu najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije“.

Također, dopunom Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana predlaže se da se građanima za vrijeme trajanja epidemije omogući korištenje putovnice kojoj je istekao rok važenja a najdulje 30 dana od dana prestanka epidemije prvenstveno radi povratka u Republiku Hrvatsku hrvatskih državljana kojima putovnica istekne za vrijeme trajanja epidemije a nalaze se u inozemstvu.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o osobnoj iskaznici, Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana te Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana te ih uputila Hrvatskom saboru na donošenje po hitnom postupku.

Na današnjoj sjednici, ministar Božinović također je podsjetio na aktivnosti Stožera civilne zaštite u proteklim tjednima. Napomenuo je kako je, na dnevnoj bazi, organizirano oko sedam tisuća policajaca na području Republike Hrvatske, koji uz svoje redovite poslove, a temeljem nadležnosti, osiguravaju provođenje odluka, mjera i uputa Stožera civilne zaštite. „Sve mjere donesene su temeljem uputa struke s ciljem kako bi se na najbolji mogući način zaštitilo građane“, zaključio je ministar Božinović. 

Priopćenja