UPOZORENJE: Nezakoniti prelasci preko rijeke Save mogu završiti tragedijom

Slika /PU_BP/Granica2019/Granica,zaštita.jpg

Ponovno upozoravamo na tragedije koje se mogu dogoditi osobama prilikom nezakonitih prelazaka državne granice jer na ovakav način osobe riskiraju svoje zdravlje i živote, budući da je u ovim zimskim mjesecima rijeka Sava nabujala, puna naplavina, granja i trupaca

Foto: Ilustracija

Unatoč čestim upozorenjima iz policije o opasnostima i rizicima u koje se upuštaju osobe koje nezakonito prelaze državnu granicu gumenim čamcima ili plivanjem preko hladne i nabujale Save, strani državljani su ponovno pali u rijeku, a policajci im spasili živote. 

Naime, policijski službenici Postaje granične policije Slavonski Brod su, jutros oko 6.35 sati, nadzirući državnu granicu u blizini Donje Bebrine, oko 7-8 metara od obale u poplavljenom dijelu uočili mali gumeni čamac u kojem se nalazilo 10-tak osoba koje su se pokušale probiti kroz raslinje i drveće. U jednom trenutku čamac se prevrnuo te su se osobe našle u hladnoj vodi. Policijski službenici su im odmah priskočili u pomoć te su trojicu stranih državljana izvukli iz vode i smjestili u službeno plovilo dok je sedam osoba doplivalo do obale. Sve osobe su dovedene u službene prostorije policijske postaje te su im policijski službenici osigurali tople napitke i hranu, a u suradnji s djelatnicima Hrvatskog crvenog križa osigurali suhu odjeću i obuću.
 
Radi se o 10 muških osoba (državljani Afganistana) koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad sukladno zakonskim odredbama te slijedi postupak readmisije – vraćanja u Bosnu i Hercegovinu, iz koje su došli. 
 
Ovakvi nezakoniti prelasci državne granice mogu završiti tragično, kao što se to dogodilo ranije (informacija objavljena na web stranici Policijske uprave brodsko-posavske od 23. prosinca, pod naslovom: U Savi na poplavljenom području pronađena tri tijela nepoznatih osoba).
 
Ponovno upozoravamo na tragedije koje se mogu dogoditi osobama prilikom nezakonitih prelazaka državne granice jer na ovakav način osobe riskiraju svoje zdravlje i živote, budući da je u ovim zimskim mjesecima rijeka Sava nabujala, puna naplavina, granja i trupaca.
Također se mogu ponoviti slučajevi oštećenja ili prevrtanja čamaca uslijed kojih su tragedije neizbježne, ako se u tom trenutku u blizini ne nalaze policijski službenici koji su uvijek spremni pomoći i spasiti osobe. Isto tako osobe koje nezakonito uđu u Republiku Hrvatsku, ili osobe koje im u tome pomažu ili potiču, čine prekršaj, odnosno kazneno djelo za koje će biti adekvatno sankcionirane.  
 
Prethodne slučajeve spašavanja možete pogledati na web stranici Policijske uprave brodsko-posavske: Spašeni životi promrzlim osobama kojima se probušio čamac te su se našle u hladnoj rijeci Savi.

Stranica