U Okučanima održana tribina povodom mjeseca zaštite od mina

Slika PU_BP/momt01.jpg

Foto: Ilustracija

Povodom obilježavanja mjeseca zaštite od mina u srijedu 30. ožujka od 12 do 13,30 sati, u organizaciji Policijske uprave brodsko-posavske, Policijske postaje Okučani, Hrvatskog centra za razminiranje i Vijeća za prevenciju Općine Okučani održana je tribina pod nazivom „Manje oružja – manje tragedija“ u prostorijama Društvenog doma u Okučanima. 

Zanimanje za ovu akciju pokazali su građani Okučana svojim sudjelovanjem na tribini te učenici Osnovnih škola Okučani i Dragalić sa svojim nastavnicima te djelatnici Hrvatskih šuma. Ovom prilikom građani su dragovoljno predali policiji jedan pištolj i oko 100 komada streljiva raznih vrsta.

Tribina je započela uvodnom riječi i podacima o broju predanog i oduzetog oružja i minsko eksplozivnih sredstava na području Policijske uprave brodsko-posavske tijekom prošle godine i u dva mjeseca ove godine, koje je prisutnima prezentirao načelnik Policijske postaje Okučani Zrinko Kapetanić. Nakon uvodne riječi načelnika Policijske postaje Okučani, predavanje o opasnosti od mina i eksplozivnih sredstava održala je djelatnica Hrvatskog centra za razminiranje Marta Kovačić, viša savjetnica za edukaciju i pomoć minskim žrtvama. Prilikom edukacije svi građani kao i djelatnici koji su zaposleni u Hrvatskim šumama mogli su dobiti referentne podatke o minskim poljima i gdje prijeti opasnost od zaostalih minsko eksplozivnih sredstava na području južnog i zapadnog Psunja. 

Policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Darko Dumenčić je kroz kraće predavanje dao savjete i upozorenja kako postupati prilikom pronalaska minsko-eksplozivnih sredstava. Tom prilikom izloženi su različiti primjerci školskih minsko eksplozivnih sredstava, koje su prisutni mogli pogledati i od policijskog službenika dobiti objašnjenja za svako eksplozivno sredstvo, njihovim karakteristikama, nazivu i opasnosti uslijed nestručnog rukovanja.

Tribinu je medijski popratila radio postaja Bljesak koja se kao i većina medija aktivno uključila u ovu akciju pozivajući sve građane da policiji mogu bez ikakvih sankcija i dalje, predavati sve oružje i minsko-eksplozivna sredstva.

Tijekom prošle godine u sklopu akcije „Manje oružja – manje tragedija“ na području Županije brodsko-posavske građani su policiji predali 19.272 komada raznog puščanog i pištoljskog streljiva, 505 komada rasprskavajućeg oružja (ručne bombe, mine i ostalo), 50 komada raznih pušaka, 14 pištolja i oko 26 kilograma eksploziva. U prva dva mjeseca ove godine građani su predali 3.684 komada raznog streljiva, 44 komada rasprskavajućeg oružja, četiri puške i tri pištolja.
 



Stranica