U autobusu pronađeno 33 komada zaštićenih vrsta ptica

Slika PU_BP/Zaštičene ptice St. G. IV obr.jpg

Foto: PU brodsko-posavska

Danas u jutro oko 5 sati u naselju Novi Varoš policijski službenici Postaje granične policije Stara Gradiška s carinskim službenicima Mobilne jedinice carine iz Osijeka i inspektora zaštite prirode, prilikom provođenja zajedničke akcije pregledom i graničnom kontrolom u autobusu, BIH-registracija, koji prometuje na liniji Sarajevo – Zagreb pronašli su u prtljažnom prostoru četiri kartonske kutije u kojima se nalazilo 33 komada živih ptica. 


Među pronađenim pticama temeljem Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama, nalazilo se 25 komada strogo zaštićenih vrsta (15 češljugara, četiri čižka, dva batokljuna, dvije jurčice i dvije zelendure) čiji je promet preko granice ograničen odnosno zabranjen. Vrijednost pronađenih ptica sukladno Pravilniku o visini naknade štete na zaštićenim životinjskim vrstama je nekoliko desetaka tisuća kuna.

Ptice su oduzete od 43-godišnjeg državljana Bosne i Hercegovine nad kojim policija provodi kriminalističko istraživanje radi kaznenog djela izbjegavanje carinskog nadzora, a preuzeli su ih inspektori zaštite prirode i biti će zbrinute u državnom azilu u Slavonskom Brodu.
 



Stranica