Roditeljska skrb - čl. 95 Obiteljskog zakona

Slika PU_BP/IMG_0755-polic.vozilo.jpg

Sve veći broj maloljetnika se ne ustručava činiti kaznena djela, prekršaje ili neka druga protupravna i neprihvatljiva ponašanja na otvorenim prostorima, javnim površinama, ili zatvorenim prostorima, odnosno objektima. 

Foto: Ilustracija

Na današnjoj konferenciji za medije bilo riječi o čl. 95 Obiteljskog zakona. Glasnogovornica je medije podsjetila na riješena kaznena djela u prošlom tjednu. Riječ je o razriješena četiri kaznena djela teške krađe, koja su počinila dvojica 14-godišnjaka i trojica 13-godišnjaka sa područja Slavonskog Broda. Oni su provalili u prosincu prošle godine u rashladnu vitrinu u Ulici T. Skalice u Slavonskom Brodu i otuđili veću količinu bezalkoholnog pića, te su u tri navrata pokušali provalu, u čemu nisu uspjeli, odnosno policija ih uhvatila na mjestu događaja u činjenju kaznenog djela.

Tijekom 2012. godine, policija je zatekla 75 osoba mlađih od 16 godina u zabranjenom noćnom izlasku. Najviše, 40 na području Slavonskog Broda, 23 na području Nove Gradiške, 7 na području Vrpolja i 5 na području Okučana. Ovo vjerojatno nije odraz stvarnog stanja na terenu, no činjenica je da roditelji toleriraju, odnosno ignoriraju odredbe članka 95 Obiteljskog zakona.

U prošloj godini (2012.), 142 maloljetnika su evidentirana kao počinitelji kaznenih djela. Njihov udio u ukupnom broju počinitelja kaznenih djela je 14,2 % (udio u 2011. je 12,4 %, u 2010. 11 % ,,). Dakle, vidljiv je trend porasta u broju maloljetnika evidentiranih kao počinitelji kaznenih djela i to kaznenih djela koja se gone po službenoj dužnosti. Od 142  maloljetna počinitelja, 67 su osobe mlađe od 16 godina.

Što se tiče prekršaja u 2012. godini, 98 maloljetnika su  evidentirani kao počinitelji prekršaja. Njihov udio od ukupnog broja počinitelja prekršaja je 11,6 % (2011. udio je 7,5 %, a 2010. godine udio je bio 6 %). Dakle, i u ovom području je vidljiv trend porasta maloljetnika kao počinitelja prekršaja.

Sve veći broj maloljetnika se ne ustručava činiti kaznena djela, prekršaje ili neka druga protupravna i neprihvatljiva ponašanja na otvorenim prostorima, javnim površinama, ili zatvorenim prostorima, odnosno objektima. Osobe koje su mlađe od 16 godina, boraveći u zabranjeno vrijeme bez kontrole roditelja ili punoljetne osobe od roditeljskog povjerenja, izložene su negativnom utjecaju okoline i negativnom utjecaju odraslih osoba od kojih se sami ne mogu zaštititi. Sve veći broj osoba mlađih od 16 godina, odlazi u ugostiteljske objekte ili na javnim površinama konzumira alkoholna pića, što iz dosade, što zbog lošeg utjecaja ekstremne manjine i u takvim okolnostima su dodatno izloženi raznim negativnim utjecajima.

Policija će sukladno planu, u narednom vremenu, posebnu pozornost posvetiti ovoj problematici, te nadzirati mjesta, javne prostore i objekte koja su detektirana kao omiljena okupljališta mladih, posebno u dane praznika i vikenda.

Maloljetnici na ulici.



Stranica