Pronalazak oružja i dragovoljna predaja

Slika /PU_BP/Oružje2018/bombe.JPG

Policijski službenici podsjećaju građane na dragovoljnu predaju, te u slučajevima pronalaska oružja, isto nikako ne diraju kako bi se izbjegle tragedije zbog nestručnog rukovanja ili znatiželje.

U Sibinju, u petak (8. siječnja), oko 10 sati, 32-godišnjak je na njivi pronašao ručnu bombu M52 P3, koju su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu preuzeli na siguran način.

Dana 10. siječnja, u 16.30 sati, 64-godišnjak sa područja Postaje granične policije Vrpolje, odlučio se za dragovoljnu predaju oružja i pozvao policiju. Policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu su na adresi pozivatelja, na siguran način preuzeli 18 ručnih bombi (1 ručna bomba M52 P1, 2 ručne bombe M50 P3 i 15 ručnih bombi M75).

Kampanja „Manje oružja – manje tragedija“, neprekidno traje od 1. rujna 2007. godine, te je proglašena najuspješnijom kampanjom ove vrste u povijesti Ujedinjenih naroda (tadašnji stalni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev je za akciju „Manje oružja, manje tragedija“ rekao kako je riječ o najučinkovitijoj kampanji u prikupljanju oružja u povijesti UN-a).

Policijski službenici podsjećaju građane na dragovoljnu predaju, te u slučajevima pronalaska oružja, isto nikako ne diraju kako bi se izbjegle tragedije zbog nestručnog rukovanja ili znatiželje. Dragovoljna predaja oružja ne podliježe prekršajnim niti kaznenim sankcijama.

Pogledajte informaciju: Građani i dalje dragovoljno predaju oružje

Stranica