Prometni policajac Čarapina uzor u prometu

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Policajci često zatiču bicikliste u prekršaju

Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske, prilikom nadzora prometa  vrlo često sankcioniraju prometne prekršaje biciklista. Tako su prošli vikend u prometu zatekli 47-godišnjeg biciklistu s 1.88 promila alkohola u organizmu, a kojega su prethodno sedam puta procesuirali za vožnju u alkoholiziranom stanju. U drugom slučaju, prilikom nadzora nad prometom, zaustavili su 46-godišnjaka, koji je upravljao biciklom s 2.42 promila alkohola u organizmu, koji je također recidivista, te je do sada tri puta na isti način prekršio prometne propise.
Prometni policajci su se kroz svoj rad susretali i sa drugim prekršajima biciklista. Tako su 3. studenoga, izlaskom na mjesto događaja prometne nesreće, utvrdili da je 23-godišnjak u sumrak upravljao tehnički neispravnim biciklom (bez propisanih svjetala), a za vrijeme upravljanja biciklom koristio je mobitel, te sletio u kanal, teško se ozlijedivši.
 
Policajac Čarapina savjetima i vlastitim uzorom potiče bicikliste na pozitivno ponašanje u prometu

Prometni policajci u kontinuitetu kroz svoj rad potiču vozače bicikla na pozitivno ponašanje u prometu, što čini i prometni policajac Denis Čarapina. Na posao se u Postaju prometne policije Slavonski Brod, gotovo svakodnevno vozi biciklom, na relaciji više od 10 kilometara. Denis uvijek skreće pozornost biciklistima, na važnost tehničke ispravnosti bicikla, koji su s  prednje strane obvezni imati bijelo svijetlo, sa stražnje crveno svjetlo prilikom vožnje noću, odnosno od prvog sumraka do potpunog svanuća, te u uvjetima smanjene vidljivosti, dok na sebi trebaju imati reflektirajući prsluk.
Denis je ovakvim svojim pozitivnim ponašanjem u prometu uzor biciklistima, a osim toga vozeći se biciklom promiče zdrav način života.
 
Najvažnija je sigurnost u prometu

Inače su biciklisti u prometu osjetljivija kategorija, čega bi u svakom trenutku trebali biti svjesni, a isto tako i vozači drugih motornih vozila, koji bi na bicikliste trebali obratiti pozornost. Prilikom obilazaka, činiti to na siguran način u širokom luku, ostavljajući između motornog vozila i bicikla dovoljno sigurnosnog razmaka.
Obilazak zaustavljenih vozila biciklom sa desne strane i zalazak u zonu manje vidljivosti te provlačenje uzanim prostorom, može rezultirati neželjenim tragedijama.
Najvažnija je sigurnost svih sudionika u prometu, te policija podsjeća na oprez i korištenje svjetala u zimskom računanju vremena.
Policija također podsjeća bicikliste na poštivanje prometnih propisa, te obavezu korištenja tehnički ispravnih bicikala uz propisanu svjetlosnu signalizaciju,  kako bi bili vidljivi u prometu, na što vlastitim uzorom ukazuje i policajac Čarapina.


Pisane vijesti