Preventivni projekt "Živim život bez nasilja"

Slika PU_BP/ZZBNgl.JPG

Foto: PU brodsko-posavska

Dana, 2. travnja, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja, obrazovanja i sporta u suradnji s partnerima, u vremenu od 12.50 do 14.45 sati, u Osnovnoj školi „Blaž Tadijanović“, u Slavonskom Brodu, proveden je preventivni projekt pod nazivom „Živim život bez nasilja“.

Brojni učenici sedmih razreda, zajedno sa svojim nastavnicima, prosvjetnim djelatnicima, te v.d. ravnateljem osnovne škole Draženom Rečić, bili su nazočni dvjema zanimljivim komponentama ovog projekta. 

Nakon što je glasnogovornica policijske uprave, učenicima najavila aktivnosti u projektu i predstavila osobe koje sudjeluju u realizaciji I komponente, policijski službenik za prevenciju Darko Dadić u okviru interaktivne radionice, održao je predavanje o problemu nasilja, zakonskim mogućnostima njegova sprječavanja i prijavljivanja te edukacija po pitanjima nenasilja, tolerancije i nediskriminacije. Potom je učenike kroz interaktivnu radionicu (Zvonkov kviz: Budi muško, mijenja pravila), vodio predstavnik nevladine organizacije „Status M“ Mislav Mandir, koji je na kraju aktivnosti, pozvao učenike da se simbolično svojim potpisom obvežu na borbu protiv svih oblika nasilja i diskriminacije.

Svojom nazočnošću, projekt su podržali predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva policije, Marija Goatti Matijević i Tomislav Ferić.

Drugom dijelu projekta, priključio se veći broj učenika, kao i brojni gosti i uzvanici sa područja lokalne zajednice, predstavnici Županije brodsko-posavske, Grada Slavonskog Broda (pročelnici, ravnatelji, voditelji službi), policijski kapelan, te predstavnici medija.  

Nakon uvodnog dijela i pozdrava, učenicima i uzvanicima se pozdravnim govorom dobrodošlice obratila voditeljica Županijskog stručnog vijeća za školske preventivne programe u osnovnim školama Lucija Brnić, te potom i zamjenik načelnika Policijske uprave brodsko-posavske Ivica Ostrun.

Komponentu II, sadržavao je konceptualno pripremljen program – tematska predstava pod nazivom „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“ u režiji Zijaha Sokolovića, a u izvedbi sjajnih glumaca Marka Makovičića i Petre Kurtela. Učenici su s posebnim zanimanjem pratili predstavu, oduševljeno pljeskali, te je na kraju predstave mnoštvo učenika od glumaca zatražilo cijenjene autograme.

Ovaj preventivni projekt odlično je medijski popraćen, pa su uz određene stručne osobe koje su davale izjave, svoje dojmove opisali i pojedini učenici osnovne škole. 

U konačnici učenici su iz ovog sadržajnog preventivnog programa, mogli izvući pozitivnu pouku, kako bi u svom budućem životu bili ustrajni u borbi protiv svih vrsta i oblika nasilja i diskriminacije, te tako prenijeli jasnu poruku građanima i široj javnosti o nenasilju.



Stranica