Predstavljena fotomonografija "Specijalna policija u domovinskom ratu 1990.-1996."

Slika PU_BP/SJP-knjiga.JPG

Foto: PU brodsko-posavska

Jučer (14. ožujka), u Slavonskom Brodu, u prigodi obilježavanja 27. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske „Šimini anđeli pakla“, svečano je predstavljena fotomonografija „Specijalna policija u Domovinskom ratu 1990.-1996.“

Svečani program je započeo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen obilježja, u Podvinju, u znak sjećanja na poginule pripadnike Specijalne jedinice policije „Šimini anđeli pakla“ u Podvinju.

Svečani program nastavljen je u Glazbenoj školi, u Tvrđavi, na kojem je nakon pozdravne uvodne riječi predsjednika Udruge Specijalne policije u obrani Domovine „Šimini anđeli pakla“ Dinka Kamenka, pročitan ratni put Specijalne jedinice policije.

Upriličena je i glazbena točka, a pripadnik Interventne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske Krešimir Šimić (sin poginulog hrvatskog branitelja), na svoj način je prenio stihove iz svoje knjige pod nazivom „Suze moje duše“.

Prisutnima su se prigodnim govorima obratili: načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, bivši prvi zamjenik načelnika policijske uprave i prvi saborski zastupnik Antun Babić, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, predstavnik Udruge ATJ Lučko Vlado Marić, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, izaslanik Generalskog zbora, ratni zapovjednik 3. Gardijske brigade, general pukovnik Mladen Kruljac, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja Vlado Prskalo, izaslanik ministra Hrvatskih branitelja Dinko Tandara, izaslanik MUP-a, savjetnik ministra UP-a dr. Josip Mihaljević, ratni načelnik Sektora specijalne policije RH Željko Sačić, te izaslanik predsjednice RH Ante Deur. Pritom su prisutne podsjetili na veliku žrtvu i ulogu, te doprinos koji su za Domovinu dali pripadnici Specijalne jedinice policije Policijske uprave brodsko-posavske.

Glasnogovornica policijske uprave je u ime dr. povijesti Davorina Hrkača (bivšeg pripadnika Specijalne jedinice policije) pročitala njegovo mišljenje o knjizi „Specijalna policija u domovinskom ratu 1990.-1996.“

Jedan od zaslužnih za izdavanje knjige, predsjednik krovne Udruge Specijalne jedinice policije RH Josip Klemm, dao je osvrt na knjigu, uz prisjećanje na teret iz ratnih dana koji su podnijeli pripadnici Specijalne policije. U knjizi je bogatim tekstom, shemama i fotografijama, naglašena uloga i prikaz ratnog puta hrvatske Specijalne policije od 1990. do 1996. godine.

Ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije i Antiterorističke jedinice Lučko, general pukovnik Mladen Markač, održao je dojmljiv govor, prisjećajući se ratnih napora, te zasluge hrvatske policije, Specijalne policije u Domovinskom ratu. Osvrnuo se na najvažnija zbivanja u Hrvatskoj 1990./91., a što je dijelom sažeto u ovoj jedinstvenoj knjizi. Ratni putovi ističu doprinos, koji su pripadnici postrojbi dali daleko iznad svojih ljudskih i tehničkih mogućnosti, a nalazili su se po svim hrvatskim bojišnicama. Važno je prenositi istinu o Domovinskom ratu s koljena na koljeno i ne zaboraviti one koji su utkali svoje živote u hrvatsku povijest, koji su ostavili svoj život za hrvatski san o slobodi.

U konačnici programa, Mladen Markač i Josip Klemm, zajedno sa predstavnicima Udruge Specijalne policije u obrani Domovine „Šimini anđeli pakla“, Dinkom Kamenko i Ivicom Prskalo, prisutnima su svečano uručili knjige.



Stranica