Požari na otvorenom – upozorenje građanima

Slika /PU_BP/Požari2019/Trnjani,pilana.SBplus[1].jpg

Apeliramo na građane da pojačaju oprez

Radi prevencije nastanka i širenja požara te drugih neželjenih posljedica po ljude i imovinu, apeliramo na građane da pojačaju oprez. Nastanku požara na otvorenom prostoru pogoduju vremenske prilike, isušeno  tlo i suha biljna vegetacija. Pored toga, mnogi građani u vrijeme ljepšeg i sunčanijeg vremena uređuju vrtove, okućnice i druge površine, kada se prilikom spaljivanja korova ili drugih zapaljivih materijala povećava opasnost od izbijanja požara.
 
Ovom prilikom upozoravamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte, te ugroziti ljudske živote. Osim direktne materijalne štete prouzročene požarom, gašenje iziskuje angažiranje dodatnih ljudskih snaga i materijalno-tehničkih sredstava, stoga je nužno upozoriti na odgovorno ponašanje.
 
Također upozoravamo građane na dosljedno poduzimanje propisanih sigurnosnih mjera prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru te na poštivanje odluka lokalne samouprave o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog porijekla, kojom su propisani uvjeti za spaljivanje.
Apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili Službi za hitne slučajeve na broj 112.
 
Upozoravamo da je zabranjeno spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću.

Stranica