Požari na otvorenom prostoru

Slika PU_BP/požar-Štivica-strnište.jpg

Foto: Ilustracija

Zbog viših temperatura zraka u ožujku, građani u većem broju lože vatru, spaljujući korov, travu i drugi otpadni materijal biljnog porijekla, pa je povećan broj požara na otvorenom prostoru. Od početka godine do danas na području policijske uprave je evidentirano 60 raznih požara, od toga se 55 požara dogodilo na otvorenom prostoru. U samo prvih šest dana u ožujku, evidentirano je 15 požara otvorenog prostora. Srećom nije bilo veće štete niti ozlijeđenih osoba. Zbog izazivanja požara pri spaljivanju korova i kršenja odredbi Zakona o zaštiti od požara podneseno je pet optužnih prijedloga.

Nepažnja i nekontrolirano širenje vatre može imati za posljedicu veću materijalnu štetu na poljoprivrednim i šumskim površinama, objektima, može doći do oštećenja nadzemnih instalacija niskonaponskih i visokonaponskih električnih vodova i mogućih ljudskih žrtava.

Vrlo je važno pridržavati se Odluke Županije brodsko-posavske, kojom je uređeno loženje vatre, spaljivanje korova ili slično na otvorenom prostoru. U slučaju povrede ove odluke predviđene su novčane kazne za fizičke i odgovorne osobe u iznosu od 500 kuna, a za pravne u iznosu od 700 do 2 tisuće kuna. Sukladno odredbama Zakona o zaštiti od požara za osobe koje izazovu požar, odnosno  nekontrolirano širenje vatre na otvorenom prostoru, predviđene su novčane kazne u iznosu od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana, a za nehatno izazvan požar novčane kazne u iznosu od 2 do 15 tisuća kuna.



Stranica