Poslao bankovne podatke, pa ostao bez nekoliko stotina eura

Slika /PU_BP/2022/Ilustracije2022/euri k.n..jpg

Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke i ne potvrđuju zahtjeve za autorizacijom Internet bankarstva, ako ih oni sami nisu zatražili

Foto: Ilustracija

Djelatnicima Službe kriminalističke policije, 55-godišnjak je jučer, 6. lipnja prijavio kazneno djelo Računalne prijevare. Naime, oštećeni je početkom svibnja stupio u kontakt sa osobom koja je nudila traktorski priključak na prodaju putem društvene mreže i dogovorio kupnju. Prodavatelj je od oštećenog tražio da mu pošalje fotografiju bankovne kartice, što je isti i učinio, nakon čega je saznao da mu je sa bankovnog računa skinuto više stotina eura.
Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela Računalne prijevare i podnošenja kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

Savjetujemo građanima da ne daju tražene podatke i ne potvrđuju zahtjeve za autorizacijom Internet bankarstva, ako ih oni sami nisu zatražili! Cilj je pošiljatelja da neovlašteno i bez ograničenja koriste Vaše kreditne kartice za plaćanje putem interneta.
Upozoravamo građane da ne nasjedaju na ovakve i slične vrste prijevara, te da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Također, pozivamo građane da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji.


Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet, te na poveznici Internet prijevare.
 

Stranica