Pojačane aktivnosti u prometu

Slika PU_BP/Brzine.nadzorGl.JPG

Foto: PU brodsko-posavska

U šest mjeseci 2015. godine na području Policijske uprave brodsko-posavske, evidentiran je veći broj poginulih osoba u prometnim nesrećama u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Iako je ukupan broj prometnih nesreća (2015. – 453 prometne nesreće) manji za 4 % u odnosu na prošlu godinu (472 prometne nesreće), u prometnim nesrećama poginule su četiri osobe, što je za tri osobe (300 %) više u odnosu na šest mjeseci prošle godine. Broj poduzetih mjera (13279) u prvih šest mjeseci veći za 13,2 % u odnosu na šest mjeseci prošle godine, kada je zabilježeno 11726 prekršaja, no unatoč povećanju sankcioniranja prekršaja, policijski službenici će do kraja godine u prometu pojačano postupati i nastaviti sa sustavnim nadzorom vozača i sankcioniranjem prekršitelja, no i preventivnim radom s ciljem zaustavljanja nepovoljnog trenda stradavanja u prometu.

Pojačano otkrivanje i sprječavanje prekršaja koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama

U pojačanim aktivnostima i ciljanim aktivnostima, policijski službenici će posebnu pozornost posvetiti otkrivanju i sprječavanju prometnih prekršaja koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama. U funkciji će maksimalno biti i svi uređaji i oprema koju policija koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge).

Prioritetno će se suzbijati najteži prometni prekršaji

Pojačane aktivnosti će biti prioritetno usmjerene na suzbijanje slijedećih prekršaja: nepropisne i neprilagođene brzine, vožnje pod utjecajem alkohola i droga, nepropisnog pretjecanja, nepoštivanja prednosti prolaska, nepropisnog kretanja i zadržavanja pješaka na kolniku.

Policija apelira na savjest svih sudionika u prometu i upozorava na dosljedno pridržavanje prometnih propisa

Posebna pozornost će biti usmjerena na mlade vozače, recidiviste, vozače kojima je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilima, vozače koji upravljaju vozilima prije stjecanja prava, kao i na prometne prekršaje koji utječu na pasivnu sigurnost (nekorištenje zaštitne kacige, nekorištenje sigurnosnog pojasa) te pravilnom smještaju djece u vozilima.

Policija podsjeća sudionike u prometu na pozitivno i poželjno ponašanje u prometu uz obvezu poštivanja prometnih propisa, uvažavanje prava drugih sudionika u prometu, korištenje zaštitnih sredstava i opreme te izbjegavanje rizičnih i nepoželjnih ponašanja. Policija također podsjeća i one koji su krenuli ili planiraju krenuti na godišnji odmor, putujući svojim vozilom na neko od turističkih odredišta u Republici Hrvatskoj na čijim cestama je na žalost i u ovoj godini stradao veliki broj osoba u prometu, da svoja putovanja prethodno planiraju, provjeravaju svoja vozila, dovoljno se odmaraju kako bi bili spremni za dužu vožnju te sigurno stigli do željenog odredišta.



Stranica