Pazimo svi zajedno na naše najmlađe u prometu!

  • Slika /PU_BP/Sibinj-Sigurno u prometu2021/post.nase.znak.2.jpg
  • Slika

Zajedničkim naporima i pozitivnim primjerom podignimo razinu sigurnosti u prometu, prvenstveno vodeći računa o sigurnosti naših najmlađih!

Foto: PU brodsko-posavska

Policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod od početka školske godine provode preventivnu Akciju „Poštujte naše znakove“ s posebnim naglaskom i senzibiliziranjem javnosti na učenike prvih razreda, te njihovo sigurno sudjelovanje u prometu.

Naime, đaci prvaci početkom školske godine mijenjaju životne navike i započinju po prvi puta samostalno sudjelovali u prometu na cestama, te tako postaju aktivni sudionici u prometu izloženi opasnostima na cestama.

U sklopu akcije, prometni policajci su obišli 7 osnovnih škola, i to jednu u Slavonskom Brodu u naselju Jelas, te osnovne škole u okolnim mjestima (Donjoj Vrbi, Bickom Selu, Klokočeviku, Sapcima, Trnjanima i Zadubravlju). Pritom su educirali prvašiće o sigurnom kretanju u prometu, o sigurnim načinima prijelaza preko kolnika. Naročita pozornost bila je na obuci prijelaza preko obilježenih pješačkih prijelaza. Također su učenike educirali o poštivanju svjetlosnih znakova semafora, kretanju nogostupom, te sigurnom upravljanju biciklom u prometu. 

Policijski službenici su danas nastavili sa istom preventivnom akcijom u osnovnoj školi u Sibinju, kojom prilikom su i učenike ove škole podučavali o osnovama prometne kulture, te načinima sigurnog kretanja do škole. U ovu akciju su se danas uključili i predstavnici lokalne i regionalne Slavonskobrodske televizije, koji su prvašićima dijelili promotivne materijale, podsjećajući ih na sigurno sudjelovanje u prometu. Ova aktivnost ujedno je primjer uspješne suradnje policije i lokalnih medija, kako bi zajedničkim radom podigli razinu sigurnosti u prometu, prvenstveno vodeći računa o sigurnosti naših najmlađih. Prometni policajci nastavljaju sa sličnim edukacijama i u drugim školama.

Vozači budite oprezni i pazite na mališane!

Vozači budite savjesni i odgovorni, usporite i vozite oprezno u blizini škola i vrtića.  Pripazite na prvašiće u kasnijim poslijepodnevnim i večernjim satima, posebice u uvjetima smanjene vidljivosti.

Poštujte prometne znakove i propise i pridržavajte se sigurnosnih pravila. Kad se približavate pješačkom prijelazu budite oprezni, usporite, propustite pješake. Posebno pazite na djecu koja hodaju uz cestu. Djeca su zaigrana, ne percipiraju opasnosti kao odrasli, te mogu reagirati neočekivano.

Roditelji – vaša edukacija je ključna!

Prije polaska u školu, ponovite djeci najvažnije prometne propise (prelazak preko pješačkog prijelaza, semafor i sl.), te im pokažite siguran put od kuće do škole. Na pravilan, propisan i siguran način koristite auto sjedalice i sigurnosne pojaseve kada vozite djecu u automobilima. Budite uzor svojoj djeci i pokažite im svojim pozitivnim primjerom kako se ponašati u prometu.

Policijski službenici će i dalje pojačano nadzirati promet u zonama škola, a posebno će nadzirati obvezu vozača prema pješacima koji prelaze cestu na obilježenom pješačkom prijelazu, brzinu kretanja vozila, način prijevoza djece, kao i zaustavljanje i parkiranje vozila u zonama škola.

Stranica