Osumnjičeni za kaznena djela iz organiziranog kriminaliteta

Slika /PU_BP/2024/zapljena-oružje,novac i dr.jpg

Četvoricu muškaraca se sumnjiči da su tijekom prošle godine i ove godine u više navrata omogućili nezakoniti ulazak i boravak u Hrvatskoj za najmanje 160 nezakonitih migranata, čime su stekli protupravnu imovinsku korist

Foto: PU brodsko-posavska

U suradnji Policijske uprave brodsko-posavske, Policijske uprave zagrebačke, PNUSKOK-a, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine i Agencije Europske unije za suradnju u provođenju zakona (EUROPOL), te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), uhićene su četiri osobe u dobi od 36, 33, 43, 33 zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja organiziranog kriminaliteta.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni 36-godišnjak (strani državljanin), u razdoblju od početka ožujka 2023. do 29. prosinca 2023., s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi povezao preostale osumnjičenike (dvojicu 33-godišnjaka i 43-godišnjaka) u zajedničko djelovanje radi krijumčarenja stranih državljana i omogućavanja njihovog kretanja po teritoriju Republike Hrvatske.

Naime, četvoricu muškaraca se sumnjiči da su tijekom prošle godine i ove godine u više navrata omogućili nezakoniti ulazak i boravak u Hrvatskoj za najmanje 160 nezakonitih migranata, čime su stekli protupravnu imovinsku korist od najmanje 160.000 eura, koju su međusobno podijelili sukladno ulogama u pojedinim akcijama.

Temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku te u suradnji sa Policijskom upravom zagrebačkom pretražene su prostorije domova i druge prostorije koje koriste osumnjičeni kao i njihovi osobni automobili, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti premeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe su predane pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko baranjske, a protiv njih je USKOK-u podnesena kaznena prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja.

Stranica