Obilježavanje Dana sigurnijeg Interneta

Slika /PU_BP/2024/Prevencija2024/Dan sigurnijeg interneta 2024.jpeg

Predstavnici Međuresornog tima za prevenciju i borbu protiv nasilja i drugih ugrožavajućih ponašanja razgovarali su i o vršnjačkom nasilju o odgojno-obrazovnim ustanovama, te su razmijenili druga  saznanja

Foto: PU brodsko-posavska

U sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg Interneta policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske poduzeli su niz aktivnosti. Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška organizirali su okrugli stol na kojem su uz policijske službenike prisustvovali predstavnici odgojno-obrazovnih ustanova sa područja Nove Gradiške i Okučana, predstavnici nadležnih državnih tijela i drugih nadležnih ustanova i institucija.

Cilj obilježavanja navedenog Dana je podizanje svijesti o važnosti sigurnog i odgovornog korištenja Interneta. U sklopu okruglog stola, sudionicima je prezentirana preventivna kampanja Ministarstva unutarnjih poslova pod nazivom Web heroj, a koja se provodi pod sloganom "Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba" kako bi se građani upozorili na opasnosti i mjere prevencije od kibernetičkog kriminaliteta.

Kada govorimo o kibernetičkom kriminalitetu i kriminalitetu putem društvenih mreža, govorimo o različitim vrstama prijevara poput: prijevare s računima, direktorske prijevare, investicijske prijevare, prijevare putem online kupnje, romantične prijevare, „phishing“ mrežne krađe identiteta, krađe identiteta SMS-om, lažnih stranica banaka, krađe identiteta pozivom, zlonamjernih programa za mobilne uređaje i slično. Posljedice takvih prijevara su ozbiljne i dovode do financijskih gubitaka, gubitka povjerenja te narušavanja ugleda.

Cilj kampanje Web heroj je osvijestiti i educirati građane o nužnosti i načinima zaštite u virtualnom svijetu kako ne bi postali žrtve tih kaznenih djela, a sve informacije i savjete mogu se dobiti i na internetskoj stranici https://webheroj.hr/.

Održan je i sastanak Međuresornog tima za prevenciju i borbu protiv nasilja i drugih ugrožavajućih ponašanja na kojem su bili nazočni predstavnici Ravnateljstva policije, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić, načelnik Policijske postaje Nova Gradiška Filip Valentić i načelnik Policijske postaje Okučani Zrinko Kapetanić, koji su članovima tima iznijeli statističke pokazatelje o stanju sigurnosti na području Policijske postaje Nova Gradiška i Policijske postaje Okučani. Osim navedenog razgovarali su i o vršnjačkom nasilju o odgojno-obrazovnim ustanovama, te su razmijenili saznanja o drugim rizičnim, opasnim, te složenim ili specifičnim okolnostima ili stanjima koja mogu dovesti do ugrožavanja života, sigurnosti i zdravlja ili dobrobiti građana.

Nadalje, policijska službenica za prevenciju policijske uprave Irena Held educirala je učenike Osnovne škole „Hugo Badalić“ u Slavonskom Brodu, dok je policijski službenik Službe kriminalističke policije Šimun Jazvić održao edukativno predavanje roditeljima učenika 7. razreda. 
Tom prilikom sa učenicima i roditeljima se razgovaralo i o raznim oblicima elektroničkog nasilja, važnosti prijavljivanja nasilja kao i izjašnjavanja protiv svih oblika nasilja. Uz savjete kako se zaštiti, policijski službenici su učenike i roditelje pozvali na oprez u korištenju Interneta, osobito društvenih mreža i uputili ih da svaku sumnju na pokušaj prijevare trebaju prijaviti policiji.

Stranica