Obilježavanje 5. Nacionalnog dana sigurnosti cestovnog prometa

Slika /PU_BP/2024/Nadzori prometa 2024/MTC.png

Policijski službenici će se u zajedničkoj suradnji sa pripadnicima Moto klubova te drugim vozačima motocikala i mopeda provozati ulicama Slavonskog Broda s ciljem osvještavanja vozača o pažljivijem ponašanju u prometu

Foto: MUP

U sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa za razdoblje od 2021. do 2030 i Kampanje „Nije važan broj kotača, misli na vozila i vozača“, Policijska uprava brodsko-posavska nastavlja s provedbom preventivnih aktivnosti s naglaskom na sigurnost motociklista.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u proteklih deset godina broj registriranih motocikala povećao se za 66,4%, što je dodatno povećalo potrebu za osvješćivanjem sigurnosti u prometu jer se bilježi značajan porast broja smrtno stradalih motociklista, kako vozača, tako i putnika.

Od 1. siječnja do 18. listopada ove godine, na području Policijske uprave brodsko-posavske dogodilo se 39 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači motocikla i mopeda, a u kojima su 2 osobe poginule, 14 osoba teško ozlijeđeno, dok je 21 osoba lakše ozlijeđena. U istom vremenu je utvrđeno 485 prekršaja koje su počinili spomenuti vozači, od toga je 175 prekršaja prekoračenja brzine, 91 prekršaj isteka važenja prometne dozvole, 63 prekršaja ne korištenja zaštitne kacige tijekom vožnje, 53 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom, 47 prekršaja upravljanja bez položenog ispita, 19 prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola i dr.

Navedeni podaci jasno ukazuju na potrebu nastavka preventivnih akcija kako bi se smanjio broj prometnih prekršaja i nesreća, s posebnim naglaskom na sigurnost ranjivih sudionika u prometu, poput vozača motocikala i mopeda, te kako se ne bi događale prometne nesreće s teškim stradavanjem osoba ili smrtnim posljedicama  (Teško ozlijeđen vozač motocikla, Preminuo vozač motocikla, Još jedan motociklist teško ozlijeđen, upravljao prije stjecanja prava na upravljanje).

U ponedjeljak (dana 21. listopada), policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavska će obilježiti 5. Nacionalni dan sigurnosti cestovnog prometa te će se u zajedničkoj suradnji sa pripadnicima Moto klubova te drugim vozačima motocikala i mopeda provozati ulicama Slavonskog Broda s ciljem osvještavanja vozača o pažljivijem ponašanju u prometu, te važnosti pridržavanja prometnih pravila.

Motociklisti budite pažljivi i odgovorni u prometu!

Pogledajte vijest:

Sigurnost motociklista: Nije važan broj kotača, misli na pravila i vozača!
 

Stranica