Na području PU brodsko-posavske spriječena tri slučaja krijumčarenja osoba

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/Ilustracija2.JPG

Prema stranim državljanima će se provesti postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima

Foto: Ilustracija

Jučer, 13. rujna u jutarnjim satima, policijski službenici Mobilnog tima Policijske uprave brodsko-posavske su na autocesti A3 kod Dragalića zaustavili automobil talijanskih nacionalnih oznaka kojim je upravljao 61-godišnji državljanin Republike Moldavije, a u vozilu se nalazilo devet stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos trebao prevesti strane državljane do Zagreba.

Također istoga dana nakon par sati, (13.9.) policijski službenici Postaje granične policije Stara Gradiška su između Bodovaljaca i Orubice zaustavili osobni automobil njemačkih nacionalnih oznaka u kojem je 21-godišnji rumunjski državljanin prevozio sedam stranih državljana bez osobnih dokumenata. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku preko rijeke Save. Nadalje je potvrđeno da je 21-godišnjak iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos trebao prevesti strane državljane do krajnjeg odredišta.

Policijski službenici su u gore navedenim slučajevima počiniteljima (61-godišnjaku i 21-godišnjaku), privremeno oduzeli vozila te podnijeli kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Prema stranim državljanima će se provesti postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te Zakonu o strancima. 


Istoga dana zabilježen je i treći slučaj krijumčarenja osoba, pa su tako policijski službenici Mobilnog tima PU brodsko-posavske, u ranim jutarnjim satima u Slavonskom Brodu uočili vozilo bosanskohercegovačkih oznaka za koje su posumnjali da prevozi strane državljane. Nadalje, policijski službenici su pokušali zaustaviti navedeno vozilo, no vozač je nastavio vožnju te je prilikom bijega udario u službeni policijski automobil, nakon čega su ga policijski službenici uz uporabu sredstava prisile svladali. U navedenom događaju lakše su ozlijeđeni policijski službenici i vozač.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđeno je da je vozilom upravljao 20-godišnji državljanin Republike Srbije, koji je u vozilu prevozio 10 stranih državljana koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine. Protiv stranih državljana donesena su rješenja o protjerivanju s prisilnim udaljenjem kojim se određuje zabrana ulaska i boravka u Republiku Hrvatsku, odnosno Europski gospodarski pojas u trajanju od godinu dana.  

Osumnjičeni 20-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela Prisila prema službenoj osobi i Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma te će biti sankcioniran i zbog više prometnih prekršaja, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.  

Stranica