Na području PU brodsko-posavske spriječena dva slučaja krijumčarenja stranih državljana

Slika /PU_BP/Granica2021/gp.Svilaj/g.p.Svilaj5.jpg

Svi osumnjičeni muškarci su uhićeni te su uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske

Foto: Ilustracija

Nakon nedavnih sprječavanja krijumčarenja, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske nastavljaju i dalje u kontinuitetu nadzirati državnu granicu i sprječavati krijumčarenja osoba. Tako su i unazad dva dana na području u nadležnosti rada policijske uprave spriječili dva slučaja i uhitili krijumčare. 

U nedjelju, 14. srpnja, u noćnim satima, na autocesti A3, policajci su zaustavili osobni automobil zagrebačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 21-godišnji kosovski državljanin, koji je u automobilu prevozio više osoba koje su nezakonito ušle u Republiku Hrvatsku.  

U ponedjeljak, 15. srpnja, u poslijepodnevnim satima policijski službenici kontrolirali su teretni automobil poljskih nacionalnih registracijskih oznaka, kojim je upravljao 25-godišnji državljanin Republike Iraka. U tovarnom prostoru je prevozio više osoba koje su nezakonito ušle u Republiku Hrvatsku.

Nedaleko od mjesta zaustavljana iračkog državljana, policijski službenici su zaustavili i osobni automobil austrijskih nacionalnih registracijskih oznaka, za kojeg se sumnja da je bio prethodnica, a kojim je upravljao 25-godišnji sirijski državljanin. S njim u vozilu je bio i 26-godišnji sirijski državljanin te su obojica uhićena.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su osumnjičeni 21-godišnjak i 25-godišnjak, nakon prethodnog dogovora s nepoznatim osobama iz koristoljublja primili u vozila navedene strane državljane, u namjeri da iste prevezu do dogovorenog odredišta. 

Svi osumnjičeni muškarci su uhićeni zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma te su uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske. 
 
Prema stranim državljanima je proveden postupak sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakona o strancima. 


Prethodno objavljene vijesti:

Spriječeni u krijumčarenju osoba (gov.hr)

Uhićena još dvojica krijumčara

Krijumčari pobjegli i skrili se u raslinje, no policajci ih ubrzo pronašli

Policija poremetila planove krijumčarima

Uhićen u namjeri da prokrijumčari strane državljane

Dvojica osumnjičena za krijumčarenje osoba 
 

Stranica