Kaznena djela krađe - savjeti građanima

Slika PU_BP/IMG_0517 (2) kartice.jpg

Foto: PU brodsko-posavska

Dana 8. i 9. kolovoza, u Slavonskom Brodu, evidentirana su tri kaznena djela krađe, od kojih dvije krađe iz osobnih automobila i jedna krađa u unutrašnjosti trgovačkog centra. Ovim kaznenim djelima, vlasnici su oštećeni za iznos iznad deset tisuća kuna. U dva slučaja nepoznati počinitelji su, na Sjevernoj veznoj cesti i Ulici Svetog Lovre, iskoristivši trenutke nepažnje i odsutnosti vlasnika, iz osobnih automobila otuđili razne predmete (novac, bankovne kartice i dr.), a u jednom slučaju, nepoznati počinitelj je koristeći se otuđenom bankovnom karticom i pripadajućim PIN-om na bankomatu podigao nekoliko tisuća kuna. U trećem slučaju nepoznati počinitelj je u unutrašnjosti trgovačkog centra u Naselju Slavonija, iskoristivši nepažnju vlasnice, otuđio novčanik sa novcem. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u cilju pronalaska nepoznatih počinitelja, otuđenog novca i drugih predmeta, te podnošenju odgovarajućih pismena općinskom državnom odvjetništvu.

Policija poziva građane na oprez te podsjeća, da ne ostavljaju otključane osobne automobile, niti otvorena vjetrobranska stakla. Također je potrebno pripaziti na mjestima gdje se kreće veći broj osoba, posebice u unutrašnjosti trgovačkih centara. Počinitelji često koriste trenutak neopreznosti građana, a usredotočeni su na torbe, novčanike i druge vrijedne predmete ostavljene bez nadzora. Počinitelji mogu biti žene i muškarci, starije i mlađe osobe.

Kako bi se zaštitili od ovakvih događaja, policija građanima savjetuje:

Torbu uvijek nosite zatvorenu i ispred sebe, te prilikom kupovine ne ostavljajte torbu, novčanik ili druge vrijedne predmete na blagajnama, policama ili u kabinama. Izbjegavajte nošenje novčanika, mobitela i vrijednih predmeta u stražnjem džepu, te obratite pažnju na svoje okruženje, posebno kada ste u gužvi. Ne pokazujte pred drugima novac i druge vrijedne predmete, te ne nosite veće količine novca kada idete u razgledavanje ili kupovinu, a ukoliko morate, držite ih pod stalnim nadzorom. 

Što poduzeti ukoliko se ipak dogodi krađa?

Ne paničarite - odmah obavijestite zaposlenika trgovačkog centra i nazovite policiju. Ukoliko vam je otuđen i mobitel, zamolite nekoga da vas nazove - možda je lopov još uvijek u blizini pa ćete po zvuku znati i tko je. Pretražite vašu okolicu - postoji mogućnost da je lopov izvukao samo novac iz novčanika i odbacio ga u blizini! Spremite pronađeni novčanik pažljivo u vrećicu, možda se otkriju korisni tragovi. Ukoliko su vam ukradene kartice, odmah nazovite banku i obavijestite ih o događaju.



Stranica