Javna kampanja "Sat ljudskih prava"

Slika PU_BP/Sat lljud.prava.jpg

Foto: PU brodsko-posavska

U petak je u Osnovnoj školi Okučani prezentiran program javne kampanje pod nazivom „Sat ljudskih prava“, na kojemu su brojni učenici educirani o prevenciji kršenja ljudskih prava. Kampanju je vodila ravnateljica OŠ Okučani Anka Posavac, a „Sat ljudskih prava“ su najavili učenici na raznim jezicima, izgovarajući članke Zakona iz Europske deklaracije. Učenici Osnovne škole Okučani su se prethodno tijekom veljače i ožujka na satovima razredne nastave educirali o ljudskim pravima i o tome kao prepoznati kršenja ljudskih ili manjinskih prava, a na ovom događaju su imali priliku prezentirati svoja stečena znanja. U uvodnom dijelu učenici su simbolizirali naš ulazak u Europsku uniju s naglaskom na međusobnom uvažavanju. Nakon nastupa učenika, nazočne je pozdravio načelnik općine Aco Vidaković, ističući Okučane kao mjesto nulte tolerancije, obzirom na različitost populacije na tom području.

Na satu su govorili: zamjenik Pučkog pravobranitelja za ljudska prava Dejan Palić, neovisni analitičar Davor Gjenero, zamjenik predstojnika Ureda za ljudska prava Vlade Republike Hrvatske Predrag Šipka, policijski službenik za preventivu PU brodsko-posavske Boris Janč i predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer. Na „Satu ljudskih prava“ su bili nazočni i drugi uzvanici i predstavnici. Na kraju su odgovarali na pitanja učenika.

Ova kampanja se održava u okviru SDF-ovog projekta „Učešće građana u razvoju demokracije i unaprjeđenju ljudskih prava na lokalnom nivou“ koji financira Delegacija EU kroz program EIDHR (Europski instrument za demokraciju i ljudska prava) i sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Ovim projektom formirana su neformalna tijela, Lokalna vijeća za razvoj zajednice (LVZRZ) Pakrac-Lipik i Okučani, koja okupljaju udruge, manjinske organizacije, Vijeća nacionalnih manjina, udruge osoba s posebnim potrebama i predstavnike lokalnih/regionalnih samouprava s područja gradova Pakraca i Lipika, te općine Okučani.

Pogledajte ovu vijest.



Stranica