Ispaljivao petarde na ulici

Slika /PU_BP/2024/Piroteh.MiD.2018.jpg

Uporaba ove vrste petardi dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja

Foto: PU brodsko-posavska

U subotu, 13. srpnja u popodnevnim satima na području općine Bebrine, 38-godišnjak je na ulici ispalio više komada petardi kategorije F2 čime je počinio prekršaj iz Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Također, policijski službenici su od navedenoga oduzeli 17 komada petardi kategorije F2 i 40 komada petardi F3. U vezi navedenog prekršaja policijski službenici protiv 38-godišnjaka podnose optužni prijedlog nadležnom državnom odvjetništvu.

Podsjećamo, sukladno izmjenama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja koje su na snazi od 2. siječnja 2021. godine, više nije dopuštena nabava, posjedovanje niti uporaba petardi i redenika kategorije F2 i F3 te pirotehničkih sredstava kategorije F4, P1, P2, T1 i T2 za osobne potrebe.

Dakle, zabranjena je prodaja petardi i redenika kategorije F2 i F3 građanima za osobne potrebe, a ostala dozvoljena pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3 dozvoljeno je prodavati građanima starijim od 18 godina od 15. prosinca do 1. siječnja u ovlaštenim prodavaonicama, a njihova uporaba dozvoljena je građanima starijim od 18 godina u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Radi se o raketama i boxovima - kutijama sa vatrometom koje ulaze u razred F2 i F3.

 

Stranica