Hodočašće u Lourdesu

Slika PU_BP/HodocasceGl.JPG

Foto: PU brodsko-posavska 

Od 12. do 19. svibnja, uorganizaciji Vojnog ordinarijata, održano je 23. hodočašće Hrvatske vojske i policije u Lourdes. Hodočašće je započelo u utorak 12. svibnja misnim slavljem koje je u crkvi Uzvišenja sv. Križa u zagrebačkom Sigetu predvodio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac u zajedništvu s generalnim vikarom Vojnog ordinarijata dr. Jakovom Mamićem, dojučerašnjim biskupskim vikarom don Josipom Stanićem, vojnim i policijskim kapelanima i nekoliko svećenika koji su se pridružili hodočašću. Nakon blagoslova i pozdravnih riječi zapovjednika hodočašća na put prema Lourdesu krenulo je nešto manje od 800 hodočasnika, između ostalih dva pripadnika Policijske uprave brodsko-posavske i policijski kapelan.

U četvrtak 14. svibnja, hodočasnici iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine slavili su svetu misnu žrtvu pred Spiljom ukazanja. Misu je predvodio vojni biskup mons. Juraj Jezerinac u koncelebraciji s vojnim biskupom mons. Tomom Vukšićem, vojnim i policijskim kapelanima, a propovijedao je biskup Jezerinac. Euharistijsko slavlje pjevanjem je uveličala Klapa HRM "Sveti Juraj".

Po završetku mise sudionici hodočašća održali su pobožnost križnog puta na Lourdskoj kalvariji, predvođeni vojnim biskupima Jezerincem i Vukšićem. Na postajama su se izmjenjivali predmolitelji hrvatski vojnici, pripadnici vojske Federacije BiH, hrvatski policajci, predstavnici povijesnih postrojbi. Na križnom putu nošene su i zavjetne svijeće, koje su po završetku pobožnosti upaljene kod Spilje ukazanja.

U poslijepodnevnim satima u crkvi Svete Bernardice održano je pokorničko bogoslužje na kojem je održao duhovni nagovor i ispit savjesti policijski kapelan Policijske uprave brodsko-posavske vlč. Davorin Anđić. Biskup Juraj Jezerinac predvodio misu za Hrvate iz Zapadne Europe u crkvi Sv. Bernardice nasuprot Spilji ukazanja, nakon koje je klapa otpjevala nekoliko domoljubnih pjesama, a u bazilici Svete krunice, u petak, 15. svibnja, održana je nacionalna misa.

U večernjim satima svečano je otvoreno 57. međunarodno vojno hodočašće u bazilici Sv. Pija X. Tijekom svečanosti otvorenja pročitana je poruka koju je hodočasnicima uputio papa Franjo u duhu gesla hodočašća "Zar sam ja čuvar brata svoga", kojom prilikom je domaćin hodočašća francuski vojni biskup mons. Luc Ravel proglasio hodočašće otvorenim, te je sa svjetlom donesenim iz Betlehema zapalio svijeću na kojoj se nalaze zastave zemalja sudionica. Sutradan, u subotu 16. svibnja, na glavnom oltaru bazilike Sv. Pija X. misu za sudionike Međunarodnoga vojnoga hodočašća koji govore slavenskim jezicima predvodio je mons. Tomo Vukšić. U poslijepodnevnim satima izaslanstva zemalja sudionica 57. međunarodnoga vojnog hodočašća odala su počast palim vojnicima u ratovima i položila vijenac na Trgu Peyramale.

U večernjim satima krenula je procesija, slavlje Svjetla te se za vrijeme procesije molila krunica na više jezika. U nedjelju, na kraju hodočašća, održano je svečano euharijstijsko slavlje u zajedništvu s dvadesetak vojnih biskupa, dvjestotinjak vojnih i policijskih kapelana, koje je predvodio je prefekt Kongregacije za biskupe kardinal Marc Ouellet. Poslijepodne je održana svečanost zatvaranja Međunarodnog vojnog hodočašća u bazilici Sv. Pija X, kojom prilikom je francuski vojni biskup mons. Ravel ugasio svijeću koju je na otvorenju upalio svjetlom donesenim iz Betlehema.

Sudionici vojnog hodočašća na povratku su posjetili Nicu i Padovu, gdje su služena Misna slavlja. Zahvalnom molitvom koju je u crkvi Uzvišenja sv. Križa u Zagrebu predvodio vojni ordinarij mons. Jezerinac završeno je 23. hodočašće Hrvatske vojske i policije u Lourdes.

Riječi zahvale i pohvale hodočasnicima za primjereno ponašanje uputili su i predstavnik MUP-a Ivica Franić, te zapovjednik ovogodišnjeg hodočašća brigadni general Blaž Beretin.



Stranica