Građani, ne držite PIN uz bankovne kartice!

Slika /PU_BP/Ilustracije2018/Pare.jpg

Građani svojim ponašanjem lako mogu doprinijeli da postanu žrtve, ukoliko PIN-ove bankovnih kartica učine lako dostupnim počiniteljima

Foto: Ilustracija

Policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška zaprimili su dojavu od oštećenog 58-godišnjaka da mu je nepoznati počinitelj sa bankovnog računa podigao nekoliko tisuća kuna. 

Oštećeni je unazad nekoliko dana na području grada Nove Gradiške izgubio etui u kojem su se nalazili osobni dokumenti i bankovne kartice sa PIN-ovima. Potom je na bankomatu nepoznati počinitelj podigao nekoliko tisuća kuna.
Policijski službenici tragaju za počiniteljem kaznenih djela računalne prijevare i utaje, te će po dovršetku kriminalističkog istraživanja podnijeti odgovarajuća pismena Općinskom državnom odvjetništvu.

Prema statističkim pokazateljima u prva četiri mjeseca na području Policijske uprave brodsko-posavske evidentirano je sedam kaznenih djela računalne prijevare. Građani  svojim ponašanjem lako mogu doprinijeli da postanu žrtve, ukoliko PIN-ove bankovnih kartica učine lako dostupnim počiniteljima.

Upozorenje građanima i savijeti:
  • Ako izgubite karticu ili vam je ukradu, bez obzira dogodi li vam se to u Republici Hrvatskoj ili u inozemstvu, vrlo je važno da to prijavite u najkraćem mogućem roku.
  • Nikada ne zapisujte PIN uz kartice ili u mobitel.
  • Nemojte davati broj kartice ili osobne podatke putem telefona ili slati sliku kartice putem e-maila ili na bilo koji drugi način odavati osobne podatke nepoznatim osobama. PIN je poznat isključivo Vama kao korisniku kartice i ne smijete ga reći nikome pa niti banci ili kartičnoj organizaciji.
  • Vozilo nije sigurno mjesto za ostavljanje dragocjenosti. Ne ostavljajte karticu niti druge dragocjenosti u vozilu bez nadzora, čak ni na kratko vrijeme!
  • Pripazite na torbicu i svoje stvari u gužvi, javnom prijevozu i sličnim situacijama.
  • Karticu pokušajte uvijek držati na istom mjestu koje vam je dobro poznato jer je to najlakši način da uočite ako nedostaje.
Pogledajte informaciju: Računalna prijevara

Stranica