Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora

Slika /PU_BP/Konferencija2019/konf.21.2.2020..jpg

Svrha projekta je smanjiti godišnju potrošnju energije u zgradi policijske uprave i policijske postaje implementacijom mjera energetske učinkovitosti.

U Policijskoj upravi brodsko-posavskoj danas je održana konferencija za novinare na kojoj je načelnik Antun Valić prezentirao projekt koji provodi Ministarstvo unutarnjih poslova pod nazivom „Energetska obnova zgrade Policijske uprave brodsko-posavske i Policijske postaje Slavonski Brod, na adresi Slavonski Brod, Ivana Mažuranića 7 i 9“. Na konferenciji su bili prisutni: glavni nadzorni inženjer Dražen Leko (Alfa inženjering d.o.o.), direktorica Pronova d.o.o. Tina Ribarić, direktor Dimamix d.o.o. Branko Halajko sa suradnicom Kristinom Lovrić.
Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Svrha projekta je kroz implementaciju mjera energetske učinkovitosti smanjiti godišnju potrošnju primarne i toplinske energije te emisiju CO2, čime će predmetna građevina iz trenutnog energetskog razreda G prijeći u energetski razred C.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 8.435.046,80 kuna s PDV-om, s tim da je kroz program energetske obnove odobreno 4.353.747,39  kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u financiranju cjelokupne investicije sudjeluje i Ministarstvo unutarnjih poslova.
Predmet projekta je energetska obnova zgrade u kojoj Policijska uprava brodsko-posavska i Policijska postaja Slavonski Brod obavljaju uredsku djelatnost na adresi Ivana Mažuranića 7 i 9, u Slavonskom Brodu. Zgrada je izgrađena 1950. godine. Ukupna građevinska (bruto) površina zgrade (ETC-a) iznosi 2.675,55ma trenutni energetski razred zgrade je G. Unutar zgrade nalaze se uredski prostori, garaže, okružnica i prostorije pritvora.
Svrha projekta je smanjiti godišnju potrošnju energije u zgradi policijske uprave i policijske postaje implementacijom mjera energetske učinkovitosti. Pokazatelji ostvarenja svrhe projekta su smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za 229.803,38 kWh/god, odnosno 72,14%, potrošnju toplinske energije za 51,46%, a emisiju CO2 za 60,13%, čime će predmetna građevina iz trenutnog energetskog razreda G prijeći u energetski razred C.
 
Provedba projekta je podijeljena u tri glavne aktivnosti: priprema projektno-tehničke dokumentacije, implementacija mjera energetske obnove, stručni i projektantski nazor te zaštita na radu.
 
Projektom se namjerava riješiti problem velike potrošnje energije u zgradi. U vrijeme građenja zgrade nisu postojali propisi o uštedi toplinske energije, tako da ovojnica zgrade ne sadržava toplinsku izolaciju. Na pročeljima je drvena stolarija ostakljena dvostrukim ostakljenjem običnim staklom, a u zgradi postoji zastarjeli i energetski neučinkovit sustav centralnog grijanja te lokalni sustav hlađenja. Rasvjeta je također zastarjela i energetski neučinkovita, a ne postoji ni opcija kontrole potrošnje energenata. Iz provedenog energetskog pregleda zgrade, proizlazi da zgrada, koja u ovom trenutku pripada energetskom razredu G, u cjelini ima lošu toplinsku zaštitu, te je moguće postići znatnu uštedu energije implementacijama mjera energetske učinkovitosti“, rekao je načelnik Valić.
 
Glavni nadzorni inženjer Dražen Leko je dodao da će se obnovom zgrade riješiti elementi grijanja i hlađenja, te će biti veća ugodnost rada u prostorijama, spomenuvši da građevinsko-obrtnički i instalaterski radovi na energetskoj obnovi zgrade obuhvaćaju: povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida, zamjena vanjske drvene stolarije sa PVC stolarijom sa dvostrukim staklom, radovi na strojarskoj instalaciji (instalacija grijanja i hlađenja zgrade) obuhvaćaju: dvocijevnu instalaciju grijanja/hlađenja sa stropnim ventilokonvektorima, gdje ogrjevni/rashladni izvor vode predstavlja dizalica topline zrak-voda smještena pored objekta i opremljena svim elementima potrebnim za punu funkcionalnost; radijatorsku instalaciju od pločastih čeličnih radijatora i novu oprema kotlovnice: plinski kondenzacijski kotao sa svim pratećim elementima potrebnim za funkcionalnost sustava; zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom, izgradnja integrirane fotonaponske elektrane snage 34kW na krovu objekta, uvođenje sustava daljinskog očitanja potrošnje energije i vode i kontrolnih mjerila energenata i vode.
 
„Poboljšanje uvjeta rada i života policijskih službenika ono je na čemu Ministarstvo unutarnjih poslova kontinuirano radi kroz različite modele te je dosad prijavljeno više projekata energetske obnove objekata, a niz objekata već je riješen i na druge načine čime se unapređuje i podiže kvaliteta rada policijskih službenika u svim policijskim postajama u Republici Hrvatskoj“, rekao je načelnik Valić.

Stranica