Dan bez poginulih na području Brodsko-posavske županije

Slika /PU_BP/2022/Ilustracije2022/IMG-20220922-WA0000.jpg

Apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa uz geslo ROADPOL-a „Ostani živ i spasi živote drugih“

Foto: PU brodsko-posavska

Na dan 21. rujan 2022. godine, koji je u sklopu ROADPOL-ovih aktivnosti određen kao Dan bez poginulih u prometu, na području Policijske uprave brodsko-posavske nisu zabilježene prometne nesreće s poginulim osobama.

Kampanja se održava paralelno s Europskim tjednom mobilnosti  i ROADPOL-ovom operativnom akcijom na distrakciju. Dodatne informacije o aktivnostima u okviru Dana sigurnosti u prometu svi zainteresirani mogu pronaći na interaktivnoj mapi na službenoj stranici roadpolsafetydays.eu.
 
Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske su pored preventivnih aktivnosti provodili i ciljane akcije na najteže prekršaje, koji su u izravnoj vezi s nastankom najtežih posljedica, kojom prilikom je utvrđen značajan broj prekršaja na koje kontinuirano upozoravamo.

U tjednu provedbe akcije, od 16. do 22. rujna, evidentirano je ukupno 16 prometnih nesreća, i to: 11 prometnih nesreća s materijalnom štetom i pet prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima je ozlijeđeno ukupno šest osoba (svih šest je lako ozlijeđeno). Prilikom provedbe pojačanih nadzora, posebna pozornost je prvenstveno usmjerena na sankcioniranje počinitelja prekršaja iz grupacije tzv. četiri ubojice u prometu, a to su: prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa te nepropisne uporabe mobitela u vožnji. U navedenom razdoblju utvrđeno je ukupno 473 prekršaja iz domene Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a od toga se 243 prekršaja odnosi na prekoračenje brzine kretanja vozila, 70 na nekorištenje sigurnosnog pojasa, 31 na korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 18 na upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola te su evidentirani i ostali prekršaji.
 
Također su u razdoblju od 16. do 22. rujna 2022. godine na području policijske uprave u suradnji s policijskim postajama i organizacijama civilnog društva provođene preventivno-represivne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti sudionika u prometu o nužnosti poštivanja prometnih propisa radi zaštite života i osobne sigurnosti svih sudionika, pa su tako dana, 22. rujna policijski službenici Policijske postaje Nova Gradiška aktivno sudjelovali u kampanji, te su vozačima dijelili Prisegu o poželjnom i odgovornom ponašanju u cestovnom prometu.
 
Apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa uz geslo Roadpol-a „Ostani živ i spasi živote drugih“.

Stranica