Aktivnosti policije u prometu - savjeti i upozorenja

Slika PU_BP/Policijski auto-pol.i sig..JPG

Foto: PU brodsko-posavska

Na području Policijske uprave brodsko-posavske, prošli tjedan (19. do 25. listopada) provedena je preventivno represivna aktivnost u prometu u okviru koje je sankcionirano 528 prekršaja. Od toga se 234 prekršaja odnosilo na nepropisne brzine. Utvrđeno je 26 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 28 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa, 11 prekršaja vožnje bez svjetala, 6 prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja, 4 slučaja upravljanja vozilom bez položenog vozačkog ispita te su u manjem broju utvrđeni i drugi prekršaji.

Prometni policajci su također tijekom vikenda, dana 24./25. listopada, od 23 do 5 sati pojačano nadzirali promet, kojom prilikom je utvrđeno 85 prekršaja nepropisnih brzina, 21 prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 12 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa i drugi prekršaji.

Najveća nepropisna brzina izvan naselja, utvrđena je na autocesti A3 (218 km/h), a u naselju (98 km/h) u Bickom Selu, dok je najveća koncentracija alkohola (u Vinogradskoj ulici u Sl. Brodu) očitana u organizmu bicikliste iznosila 2,67 promila.

Policija podsjeća sudionike u prometu na obvezu pridržavanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Vozač koji se vozilom sa zemljane ceste, gradilišta i sličnih površina uključuje na cestu sa suvremenim kolničkim zastorom obavezno mora zaustaviti vozilo i ukloniti blato s kotača. Vozač je dužan sa ceste i cestovnog zemljišta ukloniti predmete i tvari koje s njegova vozila padnu na cestu i cestovno zemljište te predmete koje je pri zaustavljanju vozila ostavio na cesti.

S obzirom na lošije vremenske uvjete (česte magle, kišu, klizav kolnik), te zimsko računanje vremena, svi sudionici u prometu obvezni na vozilu i danju imati upaljena dnevna ili kratka svjetla, te također vožnju prilagoditi uvjetima i stanju na cesti. U uvjetima smanjene vidljivosti, biciklisti na sebi trebaju nositi reflektirajuće prsluke, na prednjoj strani bicikla bijelo svjetlo, a na stražnjoj crveno svjetl, kako bi bili uočljivi u prometu.



Stranica