Akcija "Zajedno" u Policijskoj upravi brodsko-posavskoj

Slika PU_BP/IMG_1262-policija.jpg

U okviru obilježavanja Europskog dana trgovanja ljudima (18. listopada), Policijska uprava brodsko-posavska aktivno je uključena u provedbu nacionalne preventivne akcije „Zajedno“, usmjerene na sprječavanje trgovanja ljudima.  

Foto: PU brodsko-posavska

U okviru obilježavanja Europskog dana trgovanja ljudima (18. listopada), Policijska uprava brodsko-posavska aktivno je uključena u provedbu nacionalne preventivne akcije „Zajedno“, usmjerene na sprječavanje trgovanja ljudima.

Trgovanjem ljudima grubo se krše temeljna ljudska prava radi stvaranja ilegalnog profita što je prisutno i rasprostranjeno u cijelom svijetu. Žrtvama se ograničava mogućnost kretanja, onemogućava komuniciranje s obitelji i okolinom te ih se u takvim okolnostima na različite načine iskorištava. Žrtve trgovanja ljudima su u najvećem broju slučajeva žene, djeca, a sve češće i muškarci.

Cilj akcije je, zajednički u suradnji sa svim nadležnim institucijama i organizacijama, privatnim sektorom (izložena zanimanja), lokalnom zajednicom, udrugama civilnog društva i građanima, podići svijest o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno potaći društvo na odgovornu reakciju kako bi pridonijeli smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima, te također, da svaki pojedinac iz svoje perspektive doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija, kao i proaktivnom detektiranju potencijalnih prijetnji povezanih sa ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta. Ovo intenziviranje aktivnosti ima za cilj obuhvatiti sve potencijalne faze trgovanja ljudima (vrbovanje, transport, eksploatacija) kao i sve modalitete eksploatacije. 

Provedbom akcije „Zajedno“, informiranjem i educiranjem potencijalno ugroženih skupina, nastojanja su, utjecati na povećanje broja otkrivenih žrtava trgovanja ljudima koje se eksploatiraju u Republici Hrvatskoj kao i onih žrtava koje se transportiraju kroz Republiku Hrvatsku, te smanjenje broja osoba iz Republike Hrvatske koje mogu postati žrtvom trgovanja ljudima.

Na održanom sastanku određene su smjernice provedbe ove preventivne aktivnosti u koju su uključeni djelatnici ustrojstvenih jedinica PU brodsko-posavske, a koji će do kraja 2014. godine u okviru redovnih aktivnosti provoditi aktivnosti senzibilizacije i edukacije vozača teretnih vozila i autobusa, djelatnika benzinskih postaja, odmorišta na autocesti i drugim frekventnijim državnim cestama, te osoblja na graničnim prijelazima i djelatnika poslovnih objekata na granici. Zainteresiranim građanima će pružati informacije o raznim oblicima trgovanja ljudima, a po potrebi će građane upućivati i na druge institucije u kojima mogu potražiti pomoć.

Pogledajte: Trgovanje ljudima - informativni letak.



Stranica