Akcija "Manje oružja-manje tragedija" u Okučanima

Slika PU_BP/IMG_0707-Okuč-1.jpg
Dana 24. srpnja u mjestu Okučani provedena je akcija MUP-a pod nazivom „Manje oružja – manje tragedija“ u suradnji sa UNDP-om (Program UN-a za razvoj), koja se inače kontinuirano provodi od 2007. godine u cilju poticanja građana na dragovoljnu predaju oružja bez straha od kažnjavanja, uz izuzetnu suradnju na lokalnoj razini. 
U samom središtu Okučana, A. Starčevića bb, postavljeni su INFO štandovi sa promotivnim materijalima, te izloženom opremom i tehnikom kojom se koristi policija, na kojima su policijski službenici bili na usluzi građanima, pružajući im jasne i važne informacije o akciji, ali i odgovarali na razne upite. Provođenju akcije svoju podršku su dali i domaćini (načelnik općine Okučani sa svojim predstavnicima, kao i Policijska postaja Okučani).
U sklopu akcije upriličen je i kratak program na kojem je kao voditeljica sudjelovala predstavnica radio „Bljeska“ Okučani - Milena Paušić, a u sklopu kojeg su svoje govore održali: načelnik Policijske postaje Okučani Nedeljko Simić, načelnik općine Okučani g. Aco Vidaković, predstavnik UNDP-a g. Hans Risser, načelnik Policijske uprave Brodsko- posavske g. Mijo Kršić, te zamjenica župana Županije brodsko-posavske g. Ružica Vidaković, koji su apelirali na građane i njihovu savjest, upozoravali na opasnosti od oružja,  pozivajući građane na dragovoljnu predaju oružja, jer na takav način čine humanu, dobru i konkretnu stvar u cilju zaštite života svih građana, posebno onih najmlađih - djece.
Nakon toga je održan malonogometni turnir u kojemu su sudjelovale ekipe djevojčica mjesta Okučani i mjesta Gornji Bogićevci, te potom ekipa policije i općine Okučani u čijoj ekipi je sudjelovala i malena Melani Mihić koja je zasigurno doprinijela pobjedi svojoj ekipi, postigavši nekoliko pogodaka.

Građani su u vremenskom periodu od 1. rujna 2007. godine (od kada je stupio na snagu novi Zakon o oružju) do 30. lipnja ove godine, dragovoljno predali ukupno 69 komada automatskih pušaka (kategorija „A“), 63 komada raznog oružja (dugo/kratko, repetirajuće – kategorija „B“), 47 986 komada razne vrste streljiva i 35,8 kilograma eksploziva.  Na području Okučana, koje je inače područje od posebne državne skrbi, česti su slučajevi pronalaska odbačenog oružja, te je u navedenom periodu pronađeno ukupno 87 komada raznog odbačenog oružja (razno rasprskavajuće) i 172 komada razne vrste streljiva.
Za napomenuti je da su građani u samo nekoliko sati trajanja upriličenog programa predali 2 ručne bombe i 50 komada razne vrste streljiva.

Veliku ulogu u provođenju akcije odigrali su mediji, te je i dalje naglašena njihova važnost aktivnog sudjelovanja u istoj, kroz najave, pozive i apele građanima na dragovoljnu predaju oružja koje ilegalno posjeduju bez straha od sankcija.
Javnost je svjesna činjenice da se u posjedu velikog broja građana na području općine Okučani još uvijek nalazi znatna količina oružja preostalog iz Domovinskog rata, te je očekivana podrška građana u ovoj kampanji, kojom se nastoji doprijeti do svih dobnih skupina koje nedozvoljeno posjeduju oružje, podići razinu građanske svijesti o opasnosti od oružja, eventualnih tragedija i krenuti u sretniju budućnost bez oružja.


Stranica