Policija savjetuje - oprez provalnici vrebaju!

Slika PU_BP/IMG_1262-policija.jpg

Foto: Ilustracija

Obzirom da su u statistikama policije najbrojnija imovinska kaznena djela (krađe, teške krađe), gdje su objekti napada uglavnom vikendice ili obiteljske kuće u kojima u tom trenutku nije bilo osoba ili su vlasnici u inozemstvu policija preporučuje građanima oprez i dodatnu zaštitu.  Važno je da građani svoje nekretnine (kuće, vikendice) u slučajevima odlaska ostave na čuvanje osobi od povjerenja, prijatelju, rođaku ili susjedu. Vrijedne dragocjenosti, novac ili nakit prije odlaska na godišnji odmor ili slično treba pohraniti u za to predviđenim sefovima, odnosno kod osoba od povjerenja, a ne ostavljati u kući ili stanu.   

Evidentna su i kaznena djela teške krađe i krađe iz vikendica i kuća, iako se u neposrednoj blizini nalaze susjedi, koji zauzimaju poprilično „pasivan“ stav kao primjerice: „neka si susjed sam čuva svoje stvari“, ne razmišljajući pritom da se takvo što može dogoditi upravo i njima. Policija preporučuje dobru komunikaciju sa susjedima u cilju jačanja dobrosusjedskih odnosa, te samim time i što veće zaštite i sigurnosti imovine, jer dobar susjed znači sigurniji stan. Osim toga policija skreće pozornost građanima na dodatni vid zaštite svoje imovine, kao primjerice postavljanje alarmnog sustava ili tehničke zaštite (video kamera i slično), ugradnje protuprovalnih vrata i prozora.

U slučajevima kada se već dogodi kazneno djelo, bitno je što žurnije izvijestiti policiju koja će pravovremeno intervenirati, što znači veću vjerojatnost pronalaska i uhićenja počinitelja, odnosno pronalaska otuđenih predmeta.    



Stranica