Policija provela akciju "Mopedi i motocikli"

Slika PU_BP/IMG_5313-nadzorMOP-MTC.jpg

Foto: PU brodsko-posavska
 
Od početka godine u prometnim nesrećama koje su se dogodile na prometnicama iz nadležnosti rada policijske uprave, smrtno je stradalo ukupno 11 osoba, od toga je šest osoba u svojstvu vozača i putnika u motornim vozilima. U dva slučaja naleta vozila na pješake smrtno su stradale dvije osobe. Evidentirano je smrtno stradavanje dva vozača bicikla i jednog motociklista.
Policijski službenici su u srijedu proveli preventivno represivnu akciju „Mopedi i motocikli“ u cilju podizanja stanja sigurnosti u oblasti prometa na viši nivo s naglaskom na ovu kategoriju vozača u prometu i smanjenja broja prometnih nesreća i stradavanja osoba.
U sklopu ove akcije između ostaloga nadzirana je tehnička ispravnost vozila i poštivanje prometnih propisa. Utvrđeno je ukupno 82 prekršaja. Od toga je su izdana 43 prekršajna naloga i uplatnica, podnesena 24 optužna prijedloga, izdano 14 mjera upozorenja i naplaćena jedna mandatna kazna. Najveći broj prekršaja, ukupno 12, odnosio se na upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, a na izvanredni tehnički pregled je upućeno 10 vozila. U osam slučajeva utvrđen je istek važenja prometne dozvole, dok je u šest slučajeva vozilo bilo neispravno, te je također šest vozača upravljalo bez zaštitne kacige na glavi. U manjem broju utvrđeni su prekršaji kao što je brzina, alkohol, suprotan smjer, nepropisno zaustavljanje i parkiranje, ne ustupanje prednosti pješaku, uporaba svjetala i dr.


Stranica