Akcija "Mopedi i motocikli"

Slika PU_BP/IMG_4128-MOP-MTC1.jpg

Tijekom jučerašnjeg dana policijski službenici Postaje prometne policije Slavonski Brod proveli su preventivno - represivnu akciju pod nazivom "Mopedi i motocikli" u cilju podizanja razine sigurnosti u oblasti prometa na viši nivo, osobne sigurnosti vozača mopeda i motocikala, ali i drugih sudionika u prometu.

Foto: PU brodsko-posavska
 
Sukladno statističkim pokazateljima u prvih devet mjeseci ove godine na području Policijske uprave, dogodilo se 86 prometnih nesreća gdje je jedan od sudionika prometne nesreće bio vozač motocikla ili mopeda. Od toga su dvije nesreće sa smrtnom posljedicom (dvije osobe), 69 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama (22 osobe teške tjelesne ozljede, 48 osoba lake tjelesne ozljede) i 15 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine broj prometnih nesreća je smanjen. U tom razdoblju zabilježeno je 99 prometnih nesreća i to šest s poginulim osobama (pet osoba), 71 prometna nesreća s ozlijeđenim osobama (21 osoba teške ozljede, 62 osobe lakše ozlijeđeno) i 22 prometne nesreće s materijalnom štetom.

Policijski službenici Postaje prometne policije tijekom jučerašnjeg dana od 10 do 18 sati proveli su preventivno – represivnu akciju „Mopedi i motocikli“ u cilju podizanja razine sigurnosti u oblasti prometa na viši nivo, osobne sigurnosti vozača mopeda i motocikala, ali i drugih sudionika u prometu.

Tom prilikom od ukupno 37 mjera i radnji prema sudionicima u prometu koji su počinili prekršaje, 22 mjere i radnje poduzete su prema vozačima mopeda i motocikala. Najviše se upravljalo prije stjecanja prava na upravljanje, neregistriranim vozilom i bez zaštitne kacige. Evidentni su i prekršaji kao što je vožnja djeteta na mopedu (mlađe od 12 godina), tehnička neispravnost, nepropisno pretjecanje, prerada vozila i drugi prekršaji kao što su ne nošenje vozačke dozvole, protek prometne dozvole, odjava vozila, ne korištenje pomagala i sl.

Policijski službenici ove Policijske uprave kontinuirano prate ovu problematiku u oblasti prometa, te je od početka ove godine poduzeto niz sličnih aktivnosti. Prometne prekršaje policija neće tolerirati, radi osobne sigurnosti vozača mopeda i motocikala i drugih osoba koje prevoze, obzirom da kod ove kategorije sudionika u prometnim nesrećama nastaju najteže posljedice za život i tijelo osobe.

Od početka sezone vožnje mopeda i motocikala održano je i nekoliko edukativnih predavanja i prezentacija kritičnih i opasnih situacija u prometu, kao i prometnih nesreća članovima Moto kluba "Brod", sa svrhom podizanja prometne kulture i propisnog korištenja zaštitne opreme koju osim kacige čine i motociklističke čizme, rukavice i motociklističko odijelo s ugrađenim zaštitnim elementima protiv ozlijeđivanja u slučaju sudjelovanja u prometnoj nesreći.

Cilj ovih aktivnosti policije usmjeren je na što manji broj stradalih sudionika u prometu, a poglavito onih kategorija koje su nezaštićenije i ugroženije u slučaju događaja prometne nesreće, a vozači mopeda i motocikala uz pješake i bicikliste svakako spadaju u tu kategoriju.


Stranica