Policijski službenik PU Brodsko-posavske na seminaru u Wiesbadenu

Slika PU_BP/Img_0978-(D)-promet7.jpg
Stručni tim specijalista za obavljanje očevida prometnih nesreća sastavljen od dva nizozemska (Toine Voeten i Theo Kok) i dva njemačka stručnjaka za očevide prometnih nesreća (Martin Rehm i Hans Joachim Dietz) održao je na Policijskoj školi u Wiesbadenu, Hessian, Njemačka, stručni seminar o primjeni suvremenih metoda za brže i učinkovitiije obavljanje očevida prometnih nesreća.
Seminar je održan 14. i 15. srpnja pod nazivom „Diarec 2D“, a na istom je uz četiri policijska službenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, sudjelovalo i troje policijskih službenika iz Španjolske te jedan iz Belgije.
 
Teoretski dio seminara proveden je u prostorijama policijske škole pokrajine Hessian, a praktični dio na prostoru Hessian Police Training Centra u Wiesbadenu. 
 
Praktični dio seminara rađen je u grupama sastavljenim od po dva polaznika seminara i jednog instruktora – predavača koji je pomagao u radu i davao instrukcije kako posao na mjestu događaja prometne nesreće obaviti što učinkovitije, brže, točnije i kvalitetnije.
Prezentirane metode snimanja mjesta događaja te izrada skice mjesta događaja u mjerilu, provedbom postupka rektifikacije snimljenih fotografija, daje policijskim službenicima u praksi mogućnost bržeg i učinkovitijeg rada, ali isto tako zahtijeva obradu snimljenih fotografija i drugih podataka na računalu, a koja se u pravilu provodi naknadno u policijskoj postaji. 
 
Seminar je održan u izuzetno ugodnoj i prijateljskoj atmosferi. Komunikacija je bila izvrsna između svih sudionika seminara, svi su sudjelovali u raspravama i davali svoje primjedbe na praktičnu primjenu prezentiranih metoda u svakoj od država sudionica seminara.
Predavači su srdačno ponudili svoju stručnu pomoć u bilo kojem slučaju te su otvoreni za suradnju i korespodenciju putem e-maila i telefona, dok je inspektor Martin Rehm izrazio spremnost da dođe u Hrvatsku i provede seminar na Policijskoj akademiji za policijske službenike. Izuzetno ga zanima rad hrvatske policije u praksi, na koji način je provedeno ustrojstvo policijske organizacije, ali se isto tako se pohvalio da je više puta ljetovao u Hrvatskoj te boravio u Zagrebu.
 
Suradnja naših policijskih službenika s policijskim službenicima zemalja Eurpske unije doprinosi usvajanju stručnih znanja i primjeni sofisticirane tehnologije za obradu očevida prometnih nesreća koja može dati izuzetno kvalitetne rezultate u pogledu utvrđenog činjeničnog stanja na mjestu događaja i mogućnost provedbe daljnjih ekspertiza.  
Ovo je zasigurano veliko iskustvo četvorice hrvatskih policajaca, od samog leta avionom, dočeka od strane domaćina, stručne suradnje i razine kvalitete održanog seminara, do ugodnog boravka u prostoru Policijske škole u Wiesbadenu.


Stranica