Zimski uvjeti - priopćenje

Slika PU_BP/IMG_0776-promet-ZSPC.jpg

Foto: Ilustracija

S obzirom na vremenske prilike i najave novih padalina snijega još jednom podsjećamo vozače motornih vozila da može doći do nastupanja zimskih uvjeta na pojedinim cestama ili dionicama cesta. Iz tog razloga ponovno upozoravamo na važnost pridržavanja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, NN 48/2010, NN 74/2011) i Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama (NN 51/10).

Zimski uvjeti na cesti nastupaju kada je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica (čl. 193. ZSPC-a).

U takvim uvjetima promet se zabranjuje:

1. motornim vozilima koji nemaju propisanu zimsku opremu;

2. teretnim automobilima s priključnim vozilom.

Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama propisano je da se pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume na pogonskim kotačima.

Iz navedenog razloga, prateći obavijesti o stanju na cestama, upozoravamo sve vlasnike autobusa, teretnih automobila, specijalnih i radnih vozila, tegljača i traktora, bez obzira na njihovo vlasništvo, da svoja vozila i vozače u takvim uvjetima ne upućuju na put i prometnice na kojima se očekuje nastupanje zimskih uvjeta ili su oni već nastupili, odnosno na prometnice na kojima bi zbog navedenog moglo doći do zastoja u prometu.
 



Stranica