Započeo EU projekt Energetske obnove zgrade Policijske postaje u Okučanima

  • Slika /PU_BP/PP Okučani/IMG-20200701-WA0005.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.926.532,74 kuna

Uslijed znatnog pogoršanja epidemiološke situacije oko širenja COVID 19 virusa početna konferencija na gradilištu energetske obnove Policijske postaje Okučani (koja je bila zakazana za 30.06.2020.) je otkazana, te smo informacije o ovom hvalevrijednom projektu dobili elektroničkim sredstvima komunikacije u suradnji sa Službom za investicije i nekretnine MUP-a RH, točnije u razgovoru s gospodinom Darkom Jagićem.
Ministarstvo unutarnjih poslova RH je u sklopu poziva Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora KK.04.2.1.04. prijavilo projekt u sklopu kojeg će se izvršiti aktivnosti energetske obnove Policijske postaja u Okučanima na adresi Ante Starčevića 5, 35 430 Okučani.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.926.532,74 kuna s PDV-om, s tim da je kroz program energetske obnove odobreno 949.282,04 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u financiranju cjelokupne investicije sudjeluje i Ministarstvo unutarnjih poslova.
Same aktivnosti energetske obnove odnositi će se na zamjenu kompletnog krova (drvena krovna konstrukcija, pokrov i limarija) zbog dotrajalosti, uključujući instalacije zaštite od munje te izvođenje radova energetske obnove, koji uključuju: zamjenu stropne konstrukcije i obloge na prostoru 1.kata, zamjenu postojeće vanjske stolarije, izvedbu toplinskog fasadnog sustava i toplinske izolacije, zamjenu kompletnog sustava grijanja - kotlovnice, razvoda i radijatora, rasvjetnih tijela sa LED svjetiljkama te zamjenu sustava zaštite od udara munje.
Opisanim se zahvatima namjerava riješiti problem velike potrošnje energije u zgradi PP Okučani. Nepostojanje toplinske izolacije kako unutar same konstrukcije krovišta i tavana, tako i oko vanjske ovojnice zgrade u kombinaciji sa dotrajalom starijom drvenom stolarijom uzrokuje velike energetske gubitke, pogotovo tijekom sezone grijanja koja u Brodsko – posavskoj županiji traje i po 8 mjeseci u godini. Rasvjeta je zastarjela i energetski neučinkovita, a ne postoji ni opcija kontrole potrošnje energenata. Dosadašnji sustav grijanja (lož ulje) ekološki je neprihvatljiv sukladno propisima EU te iziskuje velike troškove za MUP RH. Upravo se ovim projektom opisane poteškoće planiraju ukloniti.
Aktivnosti ovog projekta biti će podijeljene u više faza, kao što su faza pripreme projektno-tehničke dokumentacije, sama implementacija i izvođenje mjera energetske obnove kao i pripadajući stručni i projektantski nazor i zaštita na radu koja se provodi sukladno tom procesu.
Građevinski radovi su započeli, a do sada su provedene i aktivnosti osiguravanja usluga vanjskih stručnjaka temeljem postupaka javne nabave, a koje su potrebne za realiziranje projektnih aktivnosti. Tako je za usluge projektiranja i projektantskog nadzora angažirana tvrtka DAING d.o.o iz Daruvara. Glavni projektant je dipl.ing.arh. Dragica Knežević, a izvođač radova tvrtka LED ART d.o.o. iz Zagreba. Glavni inženjer gradilišta je mag.ing.aedif. Valentina Stefanovski, a usluge stručnog nadzora provoditi će tvrtka AB2 PROJEKT j.d.o.o iz Daruvara. Glavni nadzorni inženjer je dipl.ing.građ. Željko Šubara. Vezano za ostale usluge koje se tiču provedbe samog projekta, a koje nemaju veze sa samim radovima, za usluge prijave i provedbe projekta ugovorena je tvrtka EURO CONSULTING d.o.o iz Varaždina, a za usluge promidžbe i vidljivosti tvrtka PRONOVA d.o.o. iz Slavonskog Broda.
Zaključno, implementacijom mjera energetske učinkovitosti želimo u budućnosti prevenirati energetske gubitke i po pitanju promoviranja i korištenja obnovljivih izvora energije i ekološki prihvatljivijih energenata ići u korak sa EU. U konačnici svrha projekta je poboljšanje uvjeta rada i života naših policijskih službenika u Okučanima, a na zadovoljstvo i svih građana kao krajnjih korisnika. 

Foto: PP Okučani

Stranica